23 / 04 / 2024

Ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?

Ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?

Gayrimenkullerin piyasa değerini belirleyen rapora ekspertiz raporu deniyor. Bu rapor konut kredisi kullanımlarında taşınmazın teminat altına alınabilmesi için önem teşkil ediyor. Peki, ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?



Ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?

Ekspertiz raporu, gayrimenkullerin piyasa değerini belirleyen rapor olarak biliniyor. Ekspertiz raporu  konut kredisi kullanımlarında taşınmazın teminat altına alınabilmesi için önem teşkil ediyor. 


Konut kredisi başvurusunun kabul edilmesinin ardından, banka taşınmazın değerinin belirlenmesi için eve eksper yolluyor ve ekspertiz raporu sonucunda evin ne kadarı için kredi kullanılacağı belirleniyor.


Bir evin değerinin belirlenmesi ekspertiz, uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu hususlara dikkat ediyor;


*Gayrimenkulün açık adresi

*Kime ait olduğu /türü

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Bu hususlar araştırıldıktan sonra evin değeri belirlenmiş oluyor. Ekspertiz konut kredisi kullanımlarında belirleyici bir rol oynuyor. Peki, ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?


Konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi; yasalarla bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında güncelliğini yitiriyor.


Bu sürenin geçmesi halinde ekspertiz raporunun yeniden hazırlatılması, konutun değerinin güncelliği adına fayda sağlıyor. 


Ev kredisi ekspertiz ücreti ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön