24 / 04 / 2024

Ekspertiz raporuna itiraz!

Ekspertiz raporuna itiraz!

Ekspertiz raporuna itiraz edebilmek için tüketicinin banka ve ekspertiz şirketine dava açması gerekiyor. Bu dava sonucunda mahkeme tüketiciyi haklı bulursa görevlendirdiği eksperleri eve göndererek tespitin tekrar yapılmasına karar verebiliyor...




Ekspertiz raporuna itiraz!


Konut kredisi kullanılarak satın almak istediğiniz ev için konut ekspertiz raporunun banka tarafından istendiği biliniyor. Konutun değer tespitinin yapılabilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından yapılıyor. Düzenlenen ekspertiz raporuna göre başvuru yapılan banka vereceği kredi miktarını belirliyor. Tabi bu raporda her zaman tüketici için sevindirici sonuçlar da çıkmayabiliyor. Örneğin evin değeri evi alacağınız fiyatın çok altında da çıkabiliyor. Böyle bir durumda çıkan ekspertiz raporuna itiraz edilebiliyor.  


Ekspertiz raporu, gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususların araştırılması sonucu hazırlanıyor. Ekspertiz raporu hazırlanırken şu noktalar göz önüne alınıyor:


*Gayrimenkulün açık adresi

*Gayrimenkulün lokasyonu

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Gayrimenkulün alanı

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Yukarıda belirtilen kıstasların incelenmesi sonucunda, daireye bir değer biçiliyor. Bilindiği üzere gayrimenkulün yüzde yüzüne kredi çıkmıyor. Bu nedenle belirlenen bu değerin yüzde 75'ine banka kredi veriyor.


Ekspertiz raporuna itiraz!


Yanlış ekspertiz raporu yapıldığını düşünen gayrimenkul alıcısı buna bağlı olarak kredi miktarının az çıkmasından dolayı konut ekspertiz raporuna itiraz edebiliyor.


Bu itirazla birlikte yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi için, bankaya ve ekspertiz şirketine dava açılabiliyor. Dava sonucunda, mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yaparak, evin değerini belirliyor. 



Ekspertiz ne iş yapar?
Ekspertiz nedir?
Ekspertiz raporu başvurusu!
Ekspertiz belgesi nasıl alınır?




Geri Dön