25 / 04 / 2024

Konut ekspertiz raporuna itiraz!

Konut ekspertiz raporuna itiraz!

Yanlış ekspertiz raporu yapıldığını düşünen gayrimenkul alıcısı buna bağlı olarak kredi miktarının az çıkmasından dolayı konut ekspertiz raporuna itiraz edebiliyor. Bu durumda dava açılarak tekrar gayrimenkul ekspertizi yapılması söz konusu oluyor...




Konut ekspertiz raporuna itiraz!


Konut ekspertiz raporu konut kredisi miktarının belirlenmesi için konutun değer tespitinin yapılması şeklinde oluyor. Konusunda uzman ve lisanslı gayrimenkul eksperlerinin hazırladığı bu ekspertiz raporuna göre kredi verecek olan kurum miktara karar veriyor. Ekspertiz raporu, gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususların araştırılması sonucu hazırlanıyor.


Ekspertiz raporu hazırlanırken bazı kıstaslar göz önünde bulunduruluyor. Söz konusu kıstaslar şu şekilde sıralanıyor:


*Gayrimenkulün açık adresi

*Gayrimenkulün lokasyonu

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Gayrimenkulün alanı

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Yukarıda belirtilen kıstasların incelenmesi sonucunda, daireye bir değer biçiliyor. Bilindiği üzere gayrimenkulün yüzde yüzüne kredi çıkmıyor. Bu nedenle belirlenen bu değerin yüzde 75'ine banka kredi veriyor.


Peki konut ekspertiz raporuna itiraz nasıl olur?


Yanlış ekspertiz raporu yapıldığını düşünen gayrimenkul alıcısı buna bağlı olarak kredi miktarının az çıkmasından dolayı konut ekspertiz raporuna itiraz edebiliyor.


Bu itirazla birlikte yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi için, bankaya ve ekspertiz şirketine dava açılabiliyor. Dava sonucunda, mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yaparak, evin değerini belirliyor. 



Konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?
Ekspertiz raporu nedir?
Ekspertiz raporu zorunlu mu?
Ekspertiz ne zaman gelir?





Geri Dön