25 / 04 / 2024

Elazığ'da dayanıksız yapılar elden geçirilmeli!

Elazığ'da dayanıksız yapılar elden geçirilmeli!

Elazığ'da dün 5,6’lık bir deprem meydana geldi. Can kaybı yaşanmadı fakat uzmanların açıklaması korkuttu. Afet Uzmanı Dr. Kaptan “Doğu Anadolu Fayı KAF gibi davranmaya başladı. Ama Elazığ’da yeni binalar bile yamaçlara yapılıyor. Bu da riski ve etkisini artırıyor” diye konuştu.



Doğu Anadolu’da son dönemde meydana gelen depremlere dün bir yenisi eklendi. Elazığ’ın Sivrice ilçesinde önceki günyaşanan4.1’lik deprem sonrasında saat 09.37’de merkez üssü Kavatepe olan 5,6 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.

BirGün'debn Dilara Şimşek'in haberine göre; sarsıntı, hem şehirde hem de Diyarbakır, Malatya, Dersim, Urfa ve Bingöl’de hissedildi. Sokağa çıkma kısıtlaması sırasındaki sarsıntı ile halk evlerinden çıktı. 6 kilometre derinlikte meydana gelen deprem can ve mal kaybına yol açmadı. AFAD bu kez de Kandilli’den farklı açıklama yaptı; Büyüklüğü 5,3, derinliği ise 15,9 kilometre şkelinde belirtti. 

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kandilli ve AFAD arasındaki çelişkili açıklamalarla ilgili, “Bu çelişki iki kurumun kullandığı yazılımlardan kaynaklanıyor. Hiçbir ülkede böyle bir şey yaşanmaz. Kısa sürede düzeltilmeli. Sadece vatandaşın kafası karışmıyor, uzmanlar da çelişkiye düşüyor. AFAD doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlı olduğu için siyasi bir kuruluş. Kandilli Rasathanesi de ikinci Abdulhamit’in kurduğu, üniversite kurumu. Basın sürekli AFAD’ı öne çıkardığı için, Kandilli haksız olarak saygınlığını yitiriyor” diye konuştu. 

 Elazığ da dayanıksız yapılar elden geçirilmeli!

1.Afet Yönetimi Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan da BirGün’e yaptığı açıklamada, dünkü depremin yaklaşık bir yıl önce 24 Ocak’ta yaşanan depremin etkisi sonucu oluştuğunu belirtti.

Elazığ’ın da içinde olduğu Doğu Anadolu Fay Hattı’nın hareketlendiğine dikkat çeken Kaptan, şunları söyledi:

“Bu fay hattının son dönemde ülkedeki en büyük ve en yıkıcı olan Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi davranmaya başladığını görüyoruz. 24 Ocak’ta aktif hale geldiği için üstünde pek çok kırılmayan nokta var. Bu kırılmalar devam ediyor. Hem bugün hem de 24 Ocak’taki depremin bütün bölgenin enerjisini boşaltması mümkün değil. O nedenle hem Elazığ hem de çevresinde depremler devam edecek.”

 Elazığ da dayanıksız yapılar elden geçirilmeli!

YENİ KONUTLAR RİSKİ ARTIRIR

Elazığ’da yıllardır depreme hazırlık için hiçbir şey yapılmadığına vurgu yapan Kaptan, şöyle konuştu:

“Yeni konut alanlarının inşası için yanlış yerler seçildi, yamaçların dengesini bozacak şekilde uygulamalar yapıldı. Bunlar depremsellik riskini ve etkisini fazlasıyla artırıyor. 24 Ocak’taki felaketten sonra bile konutlar yamaçlara yapılıyor. Yani depremin etkisini çok fazlasıyla artıracak yerlere.”

Bölgedeki eskiden köy olan yerleşim birimlerinde kerpiçten, eski ve dayanıksız evler olduğunu Kaptan, “Depremin etkisi aslında ortanın üstü yani yıkıcı olmayan bir deprem. Ama yapılar dayanıksız olduğu için hasar meydana gelebiliyor. Bu yapılar elden geçirilmeli” dedi.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık'tan deprem açıklaması!

Hasan Sözbilir: Elazığ depremi 100 yılda kırılmamış fay parçasında oldu!

Fay yok deprem var!


Geri Dön