20 / 04 / 2024

Elinize bu dolardan geçerse sakın panik yapmayın! Hemen haberi tıklayıp gerçeği öğrenin

Elinize bu dolardan geçerse sakın panik yapmayın! Hemen haberi tıklayıp gerçeği öğrenin

Doların son dönemde yatırım aracına dönüşmesinin ardından birçok vatandaş dolar satın almaya başladı. Ancak ABD dolarda bir değişikliğe gitti. İşte o değişikik hakkındaki tüm detaylar...



ABD DOLARININ ÜZERİNDEKİ ŞEKİLLER NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Ön yüzünde dikkat çekici bir şey yok. En azından mana yükleyebileceğimiz cinsten. Örneğin, solda bir çembere alınan 'B' ile gösterilen kısım bu banknotun ABD'de hangi bölge bankasında basıldığını gösteriyor.

Bu arada, 1 ABD dolarının maliyeti 4,9 cent! Bunun nedeni de, piyasadaki en eski banknot olması. Bize biraz tuhaf gelecek fakat 50 sene evvel saklanan 1 ABD doları, bugün ortaya çıksa aynı biçimde kullanılabilir.

Gelelim simgelere... İlkin, 1 ABD dolarının sağ arka yüzündeki 'E Pluribus Unum' ile başlayalım... Türkçe söylersek, ABD'nin kuruluşunu simgeleyecek bir biçimde 'çokluktan hayat bulan teklik' manasına gelir ama bunun yalnızca bir milleti simgelemediği, ikincil ve daha güçlü manaları olduğundan söz edilir.

Bu sözün serbest çeviri ile 'seçilmiş halk' manasına geldiğini söyleyenlere kulak verirsek; ABD'nin, kuruluşundan bu yana bütün devletleri himayesi altına almak için ortaya attığı bir motto olduğu neticesine varılır.

Kartalın tuttuğu okların adedinin de dünyayı yöneten aileleri temsil ettiği söylenir, ancak bir dolaylı teori bu simge için yeterli diye düşünüyoruz.

1 ABD dolarının barındırdığı ve 13 sayısıyla ilişkilendirilen simgeler oldukça fazla! Mesela kartalın üzerindeki 13 yıldıza ilişkin bir teori... 13 yıldızın konumlarına bakarak iç içe geçmiş iki üçgen ve bu biçimde oluşan bir 'Davut Yıldızı' olduğu söylenir ama bundan ne gibi bir mana çıkarmamız gerektiğini kimse bilmiyor.

13 sayısının banknot üzerinde bu denli sık kullanılmasının altında gizli nedenler aramaya gerek yok gibi görünüyor çünkü temsil ettiği somut bir olay var. 

Bu sayı üzerinden çok sayıda çıkarım olduğundan, genel bilgilendirme için önce kısa bir özet geçelim... Son Akşam Yemeği freskinde yer alan Yehuda veya mitolojik öbür 'uğursuzluk' atıflarıyla pek ilgisi yok 13'ün.


Geri Dön