26 / 04 / 2024

ELSAD Elazığ Cumhuriyet Mahallesi imar planı değişikliğine itiraz etti!

ELSAD Elazığ Cumhuriyet Mahallesi imar planı değişikliğine itiraz etti!

Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Av. Murat Erdoğan yazılı açıklama yaparak Cumhuriyet Mahallesi Riskli Alan İmar Planı Değişikliğine ilişkin itirazlarını kamuoyu ile paylaştı.



Konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi: “Basın açıklamamızın konusu Elazığ için çok önemli olan Cumhuriyet Mahallesi Riskli Alan İmar Planı Değişikliğine İlişkin İtirazlarımızı kamuoyu ile paylaşmak işin Elazığ kamuoyunda tartışılarak doğru kanaatin oluşmasına katkı sağlamaktır.

 

Proje, boyutu itibarı ile sosyal bir proje olması gerekirken, kentsel dönüşüm amacından çıkarılıp  geniş halk kesimlerini kapsamayan kurum menfaatlerinin ön plana çıktığı  rantsal dönüşüm içine girilmiştir. Yani bu plan ile amaçlanan  kamu ve halk menfaati geri kalmış kar gütme amacı ön plana çıkmıştır. Bizde halkın menfaati için  Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğüne 05,11,2015 tarih ve 9959 sayılı dilekçemiz ile aşağıda saydığımız nedenlerle itiraz ettik. 

 

1- Bilindiği üzere Elazığ deprem riskinin yüksel olduğu bir şehirdir.  Bu nedenle amacımız ,Kentsel dönüşüm çalışmalarında önceliğimizin , fazla sayıda insanın doğal afetlere karşı yaşamsal riskini azaltan çalışmalar yapmaktır. Söz konusu alan Elazığ’daki riskli yapı stokunda en az sayıda insanın yaşadığı bir alan  olması, içerisinde riskli yapı bulunmayan alanlar dahi yeni imar adaları olarak planlanması nedeniyle  kentsel dönüşüm amacı ve ruhuna aykırıdır. İlk bakışta anlaşılan plandaki amacın,  kentsel dönüşüm değil ancak planı uygulayacak kuruma  rantsal dönüşüm sağlamadır. Bu şekildeki  bir planlama kentsel dönüşüm  amaç ve ruhuna aykırıdır. 

 

2- Söz konusu planın hazırlandığı yerde, nüfus mekanda dengeli dağıtılmamıştır.  Bu tür bir kentsel dönüşüm  planlaması, tahminen 10.000 insanın yaşayacağı 23 katlı iş merkezi 12 katlı binaların olacağı alanın cumhuriyet mah değil  nüfusun yoğun olduğu  şehir merkezi ,Nailbey, izzetpaşa, rüstempaşa, çarşı mahallesi, sarayatik mah …gibi mahallelerde olmalıdır. Aksi halde  şehrin sağlıklı  gelişimi  zedelenir ,ticaret ve ekonomide ise  orta vadede sıkıntı doğurur. 

Yine buna bağlı olarak  yollar ve sosyal donatılar oluşturulmasında   dengesiz yaklaşılmıştır.    

    

Şöyle ki, Yaklaşık 10.000 kişiyi barındıracak alandaki Kentsel ve Sosyal Teknik Alt yapının yetersizliği ve Yol genişliklerinin yeterli olmaması, ulaşım bağlantıları olumsuz etkileyecek ve alt yapıyı yetersiz hale düşürecektir. Bu alandaki nüfus ve trafik artışı   şehir merkezi ile olan ana bağlantı arterleri olan Keban yolu ile Malatya yoluna  dengesiz yükleme gerçekleştirecektir. Bu durum mevcut trafiği daha da kilitleyecektir.

 

3-   Hazırlanan söz konusu plan ile Bölgenin ve tüm şehrin  Plan bütünlüğü bozulacak ayrıca yapılacak yüksek katlı binalar ile alanın mevcut morfolojik yapısı değişecek ve kent silueti bozulacaktır. Başta Cumhuriyet mahallemiz olmak üzere şehirde estetiğe  aykırı  çarpık bir kentleşme ortaya çıkacaktır.Çevredeki yapılar 4-7 kat iken yapılacak yeni yapı 12 ile 23 katlı olacağından bu alanda  bina yükseltilerinde kot farkları da eklendiğinde büyük bir dengesizlik yükseltiler olacak çevredeki binalar tabiri caiz ise cüce gibi kalacak  ve imarda aykırılık ,emsallerde haksızlık oluşacaktır.

 

4-Söz konusu alan, afet durumunda bölgede yaşayan insanlar için güvenli bir sığınma yeridir. Yine mahalle halkı tarafından yeşil alan olarak da görülmektedir. Bu güne kadar çevre halkı bu şekilde kullanmıştır. Bahsi edilen bölgenin bu şekilde çarpık bir şekilde imara açılarak beton ile doldurulması bu güzel ve güvenli imkânı ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda kamu adına öncelikli korunması gereken yeşil alanlar yok edilip betonlaşmış  bina yığınlarına dönüşecektir. 

 

5- Bizce bu tür planlar ekonomik kaygılarla değil ekonomik, sosyal, kültürel açıdan geri kalmış olan yerlerde insan odaklı yapılmalıdır. Yani  İlimiz   Sürsürü, Kızılay, sanayi, kırklar, Aksaray ,esenkent mahallesi  gibi yerlerde yapılmalıdır. Bu şekildeki zenginleştirilmiş projeler bu gelişmemiş mekanlara uygulanırsa bu mahallerimiz her açıdan ekonomik sosyal ve kültürel anlamda daha fazla gelişir. Böylece Kentsel dönüşüm çalışmaları insan odaklı, eşitsizliği ortadan kaldıran ,sosyal ,kültürel gelişmeyi daha  adaletli sağlayan Kamu menfaati gözeten çalışmalar olur. 

 

SONUÇ OLARAK  Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneğinin amacı; İlimizin gelişip ,kalkınması ve göçün önlenmesi, yaşanabilir mutlu bir kentin oluşmasına az da olsa katkı sağlamak için  projeler oluşturmaktır. Ayrıca Şehrimiz için , önemli projeleri ve konuları takip ederek  Elazığ kamuoyunu ve  halkımızı bilgilendirmek doğru fikir kanaatlerin   ortaya çıkmasını ve doğru işlerin yapılmasına katkı bulunmak, bu şekilde şehrimizin aziz insanlarına hizmet etmektir.” dedi. 

 

Uluova


Geri Dön