28 / 03 / 2024

Emekliler de arazinin emlak vergisini öder!

Emekliler de arazinin emlak vergisini öder!

Sözcü Gazetesi yazarı olan Sezgin Özcan bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Emekliler de arazinin emlak vergisini öder mi? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Emekli Sandığı’na bağlı bir kurumdan emekliyim. Ankara’da 130 metrekare bir dairem var ve emekli maaşımdan başka da bir gelirim yok. Çok uzun yıllar önce Tekirdağ Şarköy’de tarla vasfında 263 metre kare bir yer almıştım. Şimdi orası arsa statüsüne geçmiş ancak oradan imar geçmemiş durumda, herhangi bir gelir de gelmiyor ve ekilmiyor. Ancak iki yıldır oraya yılda 218 TL vergi ödüyoruz. Belediyenin öne sürdüğü gerekçe, Tekirdağ Belediyesi’nin Büyükşehir olması imiş. Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz?


Emlak Vergisi Kanununa göre, Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar, arazi vergisine tabidir. Belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır. Belediye sınırlan içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin arsa sayılacağı Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir. Kiraya verilmemek kaydıyla belediye ve mücavir alan sınırlan dışında bulunan arazi, arazi vergisinden daimi olarak muaftır.


83/6122 sayılı Bakanlar Kurulu karannda, belediye ve mücavir alan sınırlan içinde imar planı ile iskan sahası olarak aynlmış yerlerde bulunan veya imar planı ile iskan sahası olarak ayrılmamış olmakla beraber fiilen meskun halde bulunan ve belediye hizmetlerinden faydalanmakta olan yerler arasında kalan parsellenmemiş arazi ve arazi parçalannın arsa sayılması ve arsaya ait oran üzerinden vergilendirilmesi, ancak bu yerlerdeki arazi ve arazi parçalannın zirai faaliyette kullanılmaları halinde arsa sayılmayarak araziye ait oran üzerinden vergilendirilmeleri öngörülmüştür.



Sözcü


Geri Dön