26 / 04 / 2024

EMITT Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde açıldı!

 EMITT Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde açıldı!

Dünyada ve Türkiye'de turizmde öne çıkmak isteyen iller, beldeler, kalkınma ajansları, turizm firmaları ve sektör profesyonellerinin yer aldığı fuar, 27 Ocak'a kadar gezilebilecek...




Dünyanın en büyük turizm fuarlarından olan ve bu yıl 17'ncisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde açıldı. 

     Dünyada ve Türkiye'de turizmde öne çıkmak isteyen iller, beldeler, kalkınma ajansları, turizm firmaları ve sektör profesyonellerinin yer aldığı fuar, 27 Ocak'a kadar gezilebilecek. 

     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, dünya ülkelerinin neredeyse yarısının, Türkiye'deki illerin neredeyse hepsinin EMITT'in konuğu olduğunu, bu durumun da fuarın yerel veya ulusal değil, uluslararası hale geldiğini kanıtladığını söyledi. 

     Dünyada ekonomik kriz ve bazı bölgelerde siyasi sıkıntılar yaşanmasına rağmen geçen yıl Türkiye'nin 32 milyona yakın yabancı pasaportlu misafiri ağırladığını kaydeden Günay, ''Bir kaç yıldan bu yana Türkiye, İngiltere'yi geride bırakan bir ülke oldu. Altıncı sıraya yerleştik. Dünyada Amerika ve Çin gibi iki kıta, Avrupa'da da İtalya, İspanya ve Fransa gibi üç geleneksel turizm ülkesi var. Onun dışında dünyada yarıştığımız başka ülke yok. Şimdi kalitede en yukarıya çıkmaya, hizmette, sunumda, turizm kalitesinde ilk 5'in içine girmeye çalışıyoruz'' diye konuştu. 

     Günay, İstanbul'un geçen yıl 9 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladığına değinerek, ''Gelecek yıl inşallah daha önce Antalya'da yaptığımız gibi 10 milyonuncu ziyaretçiyi burada büyük bir törenle karşılayacağız'' dedi. 

     Turizmdeki temel ilkeyi, ''Dünyanın her tarafından gelenler, Türkiye'de en iyi biçimde konuk edilsin ve Türkiye'den mutlu ayrılsın'' şeklinde açıklayan Günay, son yıllarda Türkiye'nin tanıtımı konusunda adımlar atıldığını ifade etti. 

     Günay, 40 kadar ülkede turizm müşavirlikleri bulunduğunu, 2013 yılında bazı ülkelerde yeni müşavirlikler açılacağını belirterek, şu bilgileri verdi: 

     ''Rusya'da ikinciyi açıyoruz, Moskova'dan sonra Petersburg'ta. Çin'de ikinciyi açıyoruz, Pekin'den sonra Şangay'da. Geçmişte kapatılan Sydney, Toronto'yu yeniden açıyoruz. Kuzey Afrika'da Tunus'u, Yunanistan'da Atina'yı ilk defa açıyoruz. Latin Amerika'da ilk defa bu yıl Sao Paulo'yu açıyoruz. Galiba gelecek yıl Buanos Aires'te açmamız lazım. Güney Afrika'da, Orta Afrika'da yeni açılım yapmamız lazım. Artık Türkiye, dünyanın her tarafında yeni bir turizm hamlesi başlatmalı.'' 

     Türkiye turizmini tarih, kültür, geleneksel el sanatları ve mutfakla buluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, ''İstiyorum ki, yakın gelecekte, belli bir kültür düzeyinde ve belli bir gelir düzeyinde olan insanlar Türkiye'yi görmemişlerse, hayatlarında bir eksik hissetsinler, Türkiye görülmesi önemli, hayatın vazgeçilmez bir parçası olan bir ülke haline gelsin'' diye konuştu. 

     

     -''Güzergah, iş ve yatırım imkanları da sunuyor''- 

     

     Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrique Meyer, EMITT'e katılan Arjantin heyetine 16 şirket ve 3 turistik destinasyonun yanı sıra Arjantin Turizm Odası Başkanı ve Federal Turizm Kurulu başkanlarının da eşlik ettiğini söyledi. 

     Meyer, 1 yıl önce THY'nin Arjantin uçuşlarını duyurduklarını ve uçuşların haftada 4 kez olmak üzere faaliyete geçtiğini dile getirerek, ''Bu güzergah, turizmi geliştirmenin yanı sıra iş adamları için iş ve yatırım imkanları da sunuyor'' dedi. 

     Piri Reis'in Patagonya bölgesinin ilk haritasını çıkardığını belirten Meyer, haritayı Topkapı Sarayı Müzesi'nde ziyaret etmenin gurur olacağını ifade etti. 

     

     -''2014'te EMITT bünyesinde sağlık fuarı düzenlemeyi planlıyoruz''- 

     

     Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, turizm sektörünün, Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağladığını ve dünya ekonomisinin de itici gücü olduğunu belirtti. 

     Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, 2014 yılında EMITT bünyesinde bir sağlık fuarı düzenlemeyi ve bir sağlık konferansı yapmayı planladıklarını açıkladı. 

     

     -70 ülkeden ziyaretçi, 100 bini aşkın ziyaretçi- 

     

     ITE Group Bölge Müdürü Ben Williamson, piyasanın gereksinimlerine cevap vermek için sürekli gelişen EMITT'ın, bu yıl 70 ülkeden katılımcıya ev sahipliği yapacağını bildirdi. 

     Ekin Fuar AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Başer, EMITT'in tüm dünyaya hitap eden bir dünya markası olduğunu dile getirerek, bu yıl fuara 100 bini aşkın ziyaretçi beklendiğini kaydetti. 

     Ekin Fuar AŞ Direktörü Hacer Aydın, bu yıl 43 ülkeden turizm bakanlığı temsilcilerinin yer aldığı EMITT'in, dünyanın ''en büyük'' 5'inci turizm fuarı konumuna yükseldiğini kaydetti. 

     Aydın, fuarda 67 ülke, 150'nin üzerinde belde, 100'lerce otel ve acente katılımı sağlandığını kaydederek, fuarda ilk kez Latin Amerika'dan bir ülkenin, Arjantin'in konuk ülke olduğunu söyledi. 

     Konuşmaların ardından tango gösterisi ve kurdele kesimi ile fuarın açılışı yapıldı. Açılışta, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yer aldı. 

     Fuarı gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Malezya standında çerçevelenmiş bir karikatürü hediye edildi. 



AA


Geri Dön