25 / 04 / 2024

Emlak Bankası da konut mağduru oldu!

Emlak Bankası da konut mağduru oldu!

Emlak Bankası, orman arazisi ve askeri bölge üzerinde hayata geçirilen konut kooperatifi projesinden 200 konut almak için peşin para ödedi fakat konutları henüz alamadı.



Maket projelere para ödeyip konut hayalleri hüsrana dönen binlerce mağdur vatandaş hikayesinin bir benzerini de Türkiye Emlak Katılım Bankası (Emlak Bank) yaşadı. Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Emlak Bank'ın, bir kısmı özel orman arazisi ve askeri yasak bölgede olan arsadaki kooperatif inşaatından peşin para ödeyerek 200 adet konut satın aldığı, ancak konutların henüz teslim edilmediği belirlendi.

Emlak Bankası da konut mağduru oldu!

200 DAİRE İÇİN PEŞİN ÖDEME

Sayıştay'ın 2020 yılı Emlak Bank raporuna göre, 1989'da SS Yeni Uyum Yapı Kooperatifi İstanbul Sarıyer'de 100 bin metrekare arsada 35 bloklu toplam 700 konuta sahip bir inşaat projesi inşa etmek için harekete geçti. Projeye göre Murat İnşaat firması tarafından 180 konut karşılığında konutları yapılıp teslim edilecekti. Emlak Bankası yönetimi, projeden 200 adet konut satın alarak parayı da peşin ödedi. Fakat arsanın bir bölümünün orman arazisi ve askeri alan içinde olduğu ortaya çıkınca bir dizi dava açıldı, inşaat uzun süre yapılamadı.

35.6 MİLYON TL ALACAK

Aradan seneler geçti, bankanın yeni yöneticileri konutları teslim etmeyen kooperatif ile karara imza atan eski banka yöneticilerine davalar açtı. 2003 yılında sonuçlanan ilk dava sonucunda konutların o tarihteki değerinin 7 milyon 779 bin TL, işleyen faiz ve masraflarla toplam alacağın 35 milyon 650 bin TL olduğuna kanaat getirildi. Fakat tahsilat yapılamayınca 2018'de kooperatifin 700 konutunun da bulunduğu kooperatif taşınmazının tamamının üzerine haciz koyuldu. 

Gayrimenkullerin değeri 425.6 milyon lira

Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın yeni yöneticilerinin açtığı davayla, mahkemede, 700 konut ve gayrimenkullerin değeri 425.6 milyon TL olarak hesaplandı. Ancak Sayıştay Haziran 2021 tarihi itibarıyla henüz tahsilatın yapılamadığına dikkat çekerek adli sürecin iyi takip edilmesini talep etti.

Artık kimse konut mağduru olmayacak!


Geri Dön