26 / 04 / 2024

Emlak komisyon faturası nasıl kesilir?

Emlak komisyon faturası nasıl kesilir?

Gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde aracılık yapan emlakçıların kazandığı danışmanlık bedelleri için fatura düzenlemeleri gerekiyor. Peki, emlak komisyon faturası nasıl kesilir? İşte emlakçı faturası...



Emlak komisyon faturası nasıl kesilir?

Gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde aracılık yapan emlakçıların kazandığı danışmanlık bedelleri için fatura düzenlemeleri gerekiyor.


Emlakçı firmasına özel fatura bildirim kağıdını kullanarak fatura kesilebiliyor. Bununla birlikte komisyon için de bu faturada küçük bir bildirime yer veriliyor. 


Ancak çoğunlukla KDV ödememek için alıcılar fatura istemediğinden emlak işi yapanlar da hem komisyon miktarlarını düşürmekte hem de laf olsun diye çok düşük bir bedel karşılığında fatura kesme yoluna gitmekteydi. Bu da devletin vergi kaybına yol açıyor. 


Bu nedenle emlakçıların edindikleri gelir karşılığında fatura kesmeleri gerekiyor. Peki, emlak komisyon faturası nasıl kesilir?


Emlak komisyon faturası nasıl kesilir?

Emlakçının keseceği faturada, emlak danışmanlık bedeli karşılığında ödenen bedelin belirtilmesi ve faturanın kesildiği kimsenin adının yazılması ve tarihin de atılması gerekiyor.


Emlakçı komisyonu;

Alım-satım işleminde;

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


Kiralama işleminde;

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV


Emlakçı komisyonu kimden alır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön