23 / 04 / 2024

Emlak Konut GYO'nun rakamları, konut satılmıyor iddialarını çürüttü!

Emlak Konut GYO'nun rakamları, konut satılmıyor iddialarını çürüttü!

Türkiye'de markalı konut satış sayısı geçen yıl 12 bin 658 adedi buldu. Emlak GYO ve inşaat firmalarının hasılatı yüzde 55 artarak 3.2 milyar liraya ulaştı. 2011'de satılan daire sayısı da yüzde 62 arttı. Ocak ve şubat aylarında da talep hız kesmedi. Müt



Arz fazlası olduğu, satışların kesildiği, inşaat firmalarının satış yapamadığı iddialarını borsaya ve açıklanan rakamlar çürüttü. Emlak Konut  GYO'nun Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdiği rakamlar, konut satışlarının doludizgin devam ettiğini ortaya koydu. Şirketin açıkladığı rakamlar ve Türkiye'de 'markalı konut' olarak adlandırılan orta ve üst gelir grubuna hitap eden konutların satışı, 2011'de 7 bin 700'den 12 bin 658'e çıktı. Emlak Konut Gayrimenkul ile inşaat firmalarının ortak yaptıkları konut satışından elde edilen hasılat ise 2 milyar liradan 3.2 milyar liraya ulaştı. Kriz yılı olmasına rağmen satılan daire adedini yüzde 62, satış hasılatını yüzde 55 artıran firmalar, Emlak Konut Gayrimenkul ile gelir paylaşımı yöntemiyle konut yapıp satıyor. Gelir paylaşımı oranı ortalama yüzde 35 olduğu için bu satıştan firmaların 2.1 milyar, Emlak GYO'nun ise 1.1 milyar lira hasılat elde ettiği hesaplanıyor. Bu konutlar da ağırlıklı olarak İstanbul'da bulunuyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 10'U MARKALI
Konut satışları bu yılın ocak ve şubat ayında da hız kesmedi. Geçen yılın aynı aylarına göre artış devam etti. Türkiye'de yıllık konut üretiminin yüzde 10'luk kısmının markalı olduğu tahmin ediliyor. Bu üretim ise arsa azlığı nedeniyle neredeyse tamamen  TOKİ  veya Emlak Gayrimenkul aracılığı ile yapılıyor. Toplam yeni konut üretiminin ise 450 bin olduğu belirtiliyor. Bu tutarın da yüzde 10'u Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Gayrimenkul aracılığı ile yapılıyor. 2004 yılından bu yana bakıldığında Emlak Gayrimenkul aracılığıyla yapılıp satılan konut sayısının 42 bini aştığı, bu konutların satışından Emlak Konut'un 3.7 milyar, inşaat firmalarının ise 7 milyar lira gelir elde ettiği ortaya çıkıyor.

DÖNÜŞÜME 3 MİLYAR TL
Sektörün en büyük beklentilerinden birisi de Kentsel Dönüşüm Yasası. Emlak Konut GYO bu yıl elde etmeyi planladığı 3 milyar TL'lik geliri İstanbul'da büyük kentsel dönüşüm projelerine imza atmak için kullanacak.

2011 'de aslan payı, Avrupa Konutları'nın
2011'de en yüksek satışı Avrupa Konutları Atakent yaptı. Bu projede bin 444 konut satıldı ve 470 milyon lira gelir elde edildi, ikinci sırada ise 339 milyon liralık gelir ile Batışehir geliyor. 2004'ten bu yana bakıldığında ise 1.3 milyar lira ile Ağaoğlu My World projesinin en yüksek satış hasılatı sağlanan proje olduğu anlaşılıyor.

'400-500 ev isteyen yabancı var'
Kurum, özellikle yabancı yatırımcıların konut alımının önünü açacak olan Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla ' Türkiye'ye yoğun ilgi olacağını ifade etti. Başta Almanya, Dubai ve ABD olmak üzere yabancı yatırımcıların kendileriyle ilişkiye geçtiğini belirten Murat Kurum "Bizden yasa çıktıktan sonra 400-500 ev alacaklarını söyleyen yabancılar gelip görüştüler. Bazı Türk şirketleri de yabancılarla ortak Almanya, ABD ve Dubai'de satış ofisleri açmaya başladı" dedi.
 
'En az geçen yıl kadar satış olur'
2012’de en az 2011 kadar yüksek oranlı bir satış beklediklerini belirten Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, özellikle Metropol İstanbul, My Towerland, Şişli Likör ve Ağaoğlu Ayazağa projelerinin devreye girecek olmasının bu beklentiyi güçlendirdiğini ifade etti. Emlak GYO ile ortak proje yapan firmaların ve üretilen konutların hem konut üretimi hem de Ataşehir'de kurulacak olan İstanbul Finans Merkezi örneğinde olduğu gibi çevresindeki projeler nedeniyle fiyatının sürekli arttığını kaydeden Kurum, "Örneğin ' 2007'de metrekare fiyatı bin 200 ila 2 bin lira arasında olan Halkalı'da artık fiyatlar bin 600-4 bin lira arasında. Konut üretim ve satışlarımız artarak devam edecektir" diye konuştu.

Ayrıntılı satış raporu için tıklayın

Rahim Ak/Habertürk

 


Geri Dön