19 / 04 / 2024

Emlak sektörü canlanacak!

Emlak sektörü canlanacak!

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, konut kredilerinde yaşanan düşüşle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kaan, ''Konut kredilerine rekor düzeyde başvurunun gelmesi, emlak sektöründe canlanma olacağını göstermektedir'' diye konuştu. 



Ekonomi alanında peş peşe yeni adımlar atan Türkiye, faiz ve konut kredilerinde yaşanan düşüşün yanı sıra 11. Kalkınma Planı’nı ve Yeni İstanbul Yaklaşımı’nı da hayata geçirmeyi amaçlıyor. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Akşam Gazetesi'nden Ezgi Aşık’ın sorularını cevaplandırdı.

“REEL SEKTÖRE CAN SUYU OLACAK”

Yeni İstanbul Yaklaşımı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz? Ekonomiye nasıl katkısı olacak? Borçlu şirketler kendilerini yapılandırabilir mi?
 
Kârlılık ya da öz kaynaklardaki azalma nedeniyle, firmaların finansman sağlamak için daha fazla borçlanma yolunu tercih etmeleri, orta ve uzun vadede ciddi problemler doğurmaktadır. Zira firmaların daha çok banka kredilerini tercih etmeleri, kredi kullanımı arttıkça da finansman maliyetlerinde yaşanan artış, firmalarımızı maalesef kısır bir döngüye sokmaktadır.
 
Yeni İstanbul Yaklaşımı’nın, borçlarını ödemek isteyen firmalara borç yapılandırma imkânı sunması ve gerekli görüldüğü takdirde firmaların yönetim yapısı ve mali yapısında da yapılandırma fırsatının sunulması, reel sektöre yönelik can suyu niteliği taşımaktadır.
 
Firmalarımız yüksek borçluluk oranının sürdürülebilir bir şekilde çok daha makul seviyelere çekilebilmesi için borca değil, ortaklığa dayalı bir piyasa yapısının tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yolda atılan adımların orta ve uzun vadede karşılığının alınacağına, yönetim ve ortaklık sürecinde yer alacak iş insanları sayesinde, girişimci ve tasarruf sahiplerine yeni fırsat kapılarının aralanacağına inanıyoruz.

“İÇ TALEBİN CANLANMASINA SEBEP OLDU”

Konut kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Faiz oranlarının düşürülmesi sizce devam eder mi? Bütün bu gelişmeler emlak sektörüne nasıl yansır?
 
T.C. Merkez Bankası’nın politika faizine yönelik almış olduğu indirim kararı ve bunun piyasa faizlerine yansımaları, iç talebin canlanmasına yönelik etkileri bakımından, oldukça olumlu bir gelişme olmuştur. Konut kredilerinde gerçekleşen düşüşün hemen ardından rekor düzeyde başvurunun gelmesi, emlak sektöründe ciddi bir canlanma olacağını göstermektedir.
 
Önümüzdeki dönemde de kademeli bir şekilde daha alt seviyelere çekilmesini beklediğimiz faiz oranlarının, reel sektöre olumlu yansımalarının süreceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte, MÜSİAD olarak üzerinde yoğun bir çaba sarf ettiğimiz Faizsiz Konut Finansmanı Sistemlerini de kesinlikle göz ardı etmememiz gerektiğine inanıyoruz.
 
Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması karşılığında, konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini alma hakkı elde ettiği bu sistem, konut finansmanında çok önemli bir alternatif niteliği taşıyor. Güvenilir ve istikrarlı bir tasarruf aracı olmasının yanı sıra ulusal tasarruf seviyesini artırma, konut finansmanı için kaynak sağlama, orta ve uzun vadede finansal istikrara katkı, dar gelirliler için uygun konut edinme imkânı gibi faydalar da içermesi bakımından, Faizsiz Konut Finansmanı Sistemini oldukça önemsiyoruz.

“TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPANLAR İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

MÜSİAD Başkanı olarak yakın gelecekte hayata geçirmeye çalıştığınız projeler nelerdir?
 
MÜSİAD olarak biz, adına tazelenme dediğimiz yeni bir yapılanma içine girdik. 29’uncu yılımızı tamamladık, yeni bir anlayış, yeni bir felsefeyi Türkiye’ye oturttuk. Yeni bir yönetim modeli yaptık, ismine de güneş sistemi dedik. Dünyada ilktir, bunun Türkiye’ye model olacağını düşünüyorum. Yine merkezi bir yapı var, ama daha proje odaklı, felsefesi olan bir çalışma.
 
Burada iş geliştirme, iş ortamı geliştirme, ana felsefesi altında. Aynı zamanda planlama ve uygulama başlığında, altında meclis ve saha diye ayırdığımız yeni bir yapılanma modeliyle üst kurulların yine içinde olduğu, fakat onlara bağlı olarak da tematik ve yarı tematik, isimler altında, yeni bir anlayışı Türkiye’ye getirdik.
 
MÜSİAD INVEST diye tabir ettiğimiz bir çalışmamız var. Bunu özellikle yatırımda birleştirici güç yani yurt dışında, Türkiye’ye yatırım yapanlar için bir çalışmamız var. Yine tazelenme süreci ile ilgili olarak, çok ciddi yatırım yapmak için gelenler var, onlarla buluşuyoruz. Hatta onların, Türkiye’deki ikametlerine kadar o alanda çalışıyoruz. MÜSİAD AKADEMİ ile nitelikli iş insanı yetiştirme konusunda çok ciddi çalışma yapıyoruz. MÜSİAD’ın bir sermaye üssü olarak, her yönüyle projelerimizle hem üyesine kazandıracak, geliştirecek hem de ülkesine hizmet edecek, aynı zamanda dünyadaki bu entegrasyonla birlikte gelecek yatırımcıyı da biz yerlileştirme olarak yapıyoruz.


Geri Dön