25 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman?

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman?

Gayrimenkul sahipleri tarafından merak edilen vergi ödeme zamanı yaklaştı. Peki emlak vergisi 2. taksit ne zaman ödenecek? İşte emlak vergisi 2. taksit ödeme zamanı...



Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olanların, her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri şartı bulunuyor. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergileri belediyeler tarafından alınıyor. 

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman?

Emlak vergisi ödeme dönemi yaklaştı. Milyonlarca vatandaş emlak vergilerinin ilk taksitlerini mayıs ayı içerisinde ödeyebilecek. İkinci taksit ödemeleri ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek. 

2019'da satın aldığı evin 2020 yılı vergisini alıcı ödemek zorunda, 2020 yılında satın alınan evlerin vergisi ise satıcıya ait. Çünkü 2020'de ev alan kişiler, 2021 yılından itibaren emlak vergisi mükellefi olacaklar.

Emlak vergisi nasıl ödeniyor?

Emlak vergisini ödemek isteyen kişiler,  İnteraktif Vergi Dairesi adlı resmi intenet sitesine giriş yapıyor. Siteye kimlik bilgileri giriş yapan vatandaşlar, sayfada bulunan ödeme seçenekleri köşesinde ödeme işlemini de yapabiliyor. Ödeme yapacak vatandaş belge numarası veya referans numarası ile vergi borcunu ödeyebilir. Gerekli numarayı giren kişi açılan sayfadaki formu doldurması gerekiyor.

Emlak vergisi sorgulama!

Emlak vergisini sorgulamak isteyen vatandaşlar, e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabiliyor. Bunun için ilk önce e-devlet sitesine giriş yapılması gerekiyor, ardından arama bölümünde emlak vergisi kelimelerini aratarak kolayca emlak vergisi sorgulanabiliyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

Emlak vergisinde taşınmaz malın tapusuna sahip olanlar mükelleftir ve buna bağlı olarak dolaysız vergi türleri arasında yer alır. Bunun yanında birden fazla konuta sahip olmamak, aylık geliri dışında başka bir geliri bulunmamak gibi belli şartlara bağlı olarak emekliler, ev hanımları, işsizler ve engelliler emlak vergisinden muaf tutuluyor.

15 soruda emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman? Nasıl ödenir?


Geri Dön