23 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?

Gayrimenkul sahipleri mükellefi oldukları emlak vergisinin ilk taksitini 31 Mayıs'a kadar ödüyor. Peki, emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?



Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi takvimine göre emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri Nisan ayında da devam ediyor. Kanunen bu verginin 1. taksiti 31 Mayıs'ta son buluyor. Vergi, konut, işyeri, arsa ve arazisi olan kimseler tarafından ödeniyor.

Taşınmaz mal sahipleri bu vergiyi her yıl ödüyor. Gayrimenkulün elden çıkarılması halinde satışın gerçekleştiği sene de eski malik vergi mükellefi oluyor. Bir sonraki sene ise yeni malikin emlak vergisi sorumluluğu başlıyor.

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman 2022?

Emlak vergisi tutarının hesaplaması, gayrimenkulün yeniden değerleme oranına göre tespit edilen değeri üzerinden yapılıyor. Yeni yılda emlak vergisinde yüzde 18,10 oranında artış yaşandı.

Emlak vergisi büyükşehir olmayan yerlerde arazi ve konutlar için binde bir oranı ile hesaplanıyor. İşyerinde ise binde iki oranında hesaplanıyor. Arsalarda ise vergi binde üç oranı ile hesaplanıyor. Büyükşehirde ise bu rakamlar yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Geri Dön