25 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2020 ne zaman ödenecek?

Emlak vergisi 2020 ne zaman ödenecek?

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisi ödemeleri Mart ayında başlıyor. Peki emlak vergisini kimler ödüyor? Kimler emlak vergisinden muaf? İşte merak edilenler...



Emlak Vergisi Kanunu kapsamından emlak vergisi her yıl, senede iki eşit taksit olarak ödeme yapılabiliyor. 2019'un ikinci taksit ödemeleri en son Kasım ayının sonunda gerçekleşti. Şimdi gözler 2020 vergi ödemelerine döndü. Emlak vergisi taksit ödeme tarihleri vergi mükellefleri tarafından merak ediliyor. İşte tüm mrerak edilenler...

EMLAK VERGİSİ 2020 NE ZAMAN?

Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ve Mayıs ayları arasında gerçekleşiyor. 1 Mart'ta başlayan vergi dönemi, 31 Mayıs'ta sona eriyor. Vergide ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR?

Normal Yörelerde Büyükşehir Belediyesi
Binalarda Binde 2 Binde 4
Meskenlerde Binde 1 Binde 2
Arazilerde Binde 1 Binde 2
Arsalarda Binde 3 Binde 6

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEME CEZASI NE KADAR?

Vergi süresinde ödenmezse, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken bulunuyor. Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken açıklanan bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi belediyelerde kurulacak taktir komisyonlar tarafından belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü..
 
Dolayısıyla bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak açıklandığından bu değer belediyeden belediyeye değişiyor.

Asgari ölçüde arsa metr kare birim değeri ise belediye taktir komisyonları tarafından açıklanacağı nedeniyle; belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre değişiklik gösteriyor.
 
Ayrıca emlağın metrekaresi artıkça vergi değeri de artıyor.

2020 emlak vergisinden kimler muaf?

2020 emlak vergisi birinci taksit ödemeleri ne zaman?


Geri Dön