24 / 04 / 2024

Emlak vergisi binde kaç?

Emlak vergisi binde kaç?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün türüne ve yer aldığı belediye sınırlarına göre değişkenlik gösteriyor. Peki, emlak vergisi binde kaç? Emlak vergisi nasıl ödenir? Ne zaman ödenir? İşte yanıtı...



Emlak vergisi binde kaç?

Emlak vergisi kanunu kapsamında yer alan esaslara göre; Emlak vergisi bina, arsa ve arazi üzerinden alınan bir vergi türüdür. Söz konusu vergi kapsamında bazı muafiyetler bulunuyor. Devlete ait arazi hariç olmak üzere emlak vergisinden istisna olan taşınmazlar için de bildirim verilmesi gerekiyor.


Söz konusu bildirimlerin, bildirim verilmesi gereken hallerin meydana geldiği tarihten başlayarak yıl sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Bildirim verilmesi gereken hallerin yılın son üç ayı içinde gerçekleşmesi durumunda bildirimin üç ay içinde verilmesi gerekiyor. 


Bilindiği üzere taşınmaz mal satın alanların emlak vergisi mükellefiyeti, satışın yapıldığı yılı izleyen yılın başından itibaren başlıyor.


Emlak vergisi hesaplama oranları:

Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün türüne ve yer aldığı belediye sınırlarına göre değişkenlik gösteriyor. Vergi uygulamalarında büyükşehir belediyelerinde oranlar yüzde 100 zamlı olarak hesaplanıyor. Peki emşak vergisi oranı binde kaçtır?


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Gayrimenkul satış işlerinde emlak vergisi yükümlülüğü!


Geri Dön