26 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu nereden öğrenilir?

Emlak vergisi borcu nereden öğrenilir?

Arazi, arsa ve bina sahiplerinin emlak statüsündeki taşınmazları için her sene ödemesi gereken vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, emlak vergisi borcu nereden öğrenilir?



Emlak vergisi borcu nereden öğrenilir?

Arazi, arsa ve bina sahiplerinin emlak statüsündeki taşınmazları için her sene ödemesi gereken vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor.


Emlak vergisi ödeme tarihleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl yayımlanan vergi takviminde belirtilmektedir. 


Her sene iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken konut vergisinin ilk taksiti Mart-Mayıs ayları arasında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödenmektedir. 


İstenildiği takdirde, konut vergisi borcunun tümü ilk taksit döneminde ya da daha önce ödenebilir.


Emlak vergisi için ne kadar ödemeniz gerektiğini bilmiyor ve "Emlak vergisi borcu nereden öğrenilir?" diyorsanız hemen yanıtlayalım. 


Emlak vergisi borcu öğrenme

Emlak vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri, bağlı olunan belediyeden yapılabiliyor. Sorgulama internet üzerinden de yapılabiliyor. Bunun için e-belediye sistemine giriş yapılması gerekiyor. 


Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabiliyor.


E-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise henüz bu sistemi kullanmıyor. Bu nedenle, belediyeden veya GİB'ten sistem hakkında sorgulama yapılması gerekiyor.



Emlak vergisi 5 taksit ile ödenir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön