25 / 04 / 2024

Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?

Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, mesken ve işyerleri için ödeniyor. Peki, Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir? Emlak vergisi hangi durumlarda ödenmez?



Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi ve binalar için ödeniyor. Taşınmazın vasfına göre hesaplamada kullanılacak oran değişiyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak belirleniyor.


İşyeri, dükkanlarda ise emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Peki, Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir? Emlak vergisi hangi durumlarda ödenmez?


Emlak vergisi ödeyenler..

Emlak vergisini, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Emlak vergisi ödemeyenler..

Emlak vergisini, kanunen 200 metrekare büyüklüğünü geçmeyen tek meskene sahip ve geliri olmayan kimseler ödemiyor. Ayrıca, yeni taşınmaz satın alan kimseler de ilk sene vergi ödemiyor. Mükellefiyet bir sonraki sene başlıyor.


Arsada vergi muafiyeti var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön