25 / 04 / 2024

Emlak vergisi hesaplama 2018!

Emlak vergisi hesaplama 2018!

Gayrimenkuller için emlak vergisi dönemi 1 Mart'ta başlıyor. Peki, kimler ne kadar emlak vergisi ödeyecek? İşte emlak vergisi hesaplama 2018 örneği..



Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi mükellefi oluyor. Aynı zamanda gayrimenkule paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

 

Emlak vergisi için ödemeler senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.

 

Emlak vergisi oranları 2018


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Ancak zaman zaman tapuda belirtilen tür ile kullanımda olan taşınmaz türü aynı olmayabiliyor. Örneğin, tapuda mesken olarak değiştirilen bağımsız bölüm için ödenecek emlak vergisinde "mesken" oranları kullanılıyor. Bu işlemin yapılmaması halinde, mesken olarak kullanılan yere "işyeri" emlak vergisi ödeniyor.

 

Emlak vergisi hesaplama örneği 2018


Değeri 200 bin TL olan bir dairenin normal yöredeki ve büyükşehirdeki emlak vergisini hesaplayalım:

Emlak türü: Konut
Emlak vergisi oranı: Binde 1 - Binde 2
Emlak değeri: 200 bin TL
Emlak vergisi: 200 TL - 400 TL


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön