25 / 04 / 2024

Emlak vergisi mükellefi miyim?

Emlak vergisi mükellefi miyim?

Emlak vergisinde kanunen bazı muafiyetler bulunuyor. Peki, emlak vergisi mükellefi miyim? Yoksa emlak vergisi mükellefi değil miyim diyorsanız işte emlak vergisi muafiyetleri..



Emlak vergisi mükellefi miyim?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi, gayrimenkul sahibi tarafından ödeniyor. Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Ancak kanunen bazı muafiyetler bulunuyor. Peki, emlak vergisi mükellefi miyim? Yoksa emlak vergisi mükellefi değil miyim diyorsanız hemen yanıtlayalım:


Emlak vergisi muafiyeti..

200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Ancak buna karşın 200 metrekareden daha büyük eve sahip olanlar ve tek meskeninin yanı sıra yazlık eve de sahip olan emekli, şehit yakınları, ev hanımları, işsizler, dul ve yetimler, gaziler ile intifa hakkı sahibi olanlar emlak vergisinden muaf tutulmuyor.


Emlak vergisinden muaf tutulmayan gayrimenkul sahiplerinin ödemelerini belediyeye yapmaları gerekiyor. Ödemeler senede iki eşit taksit halinde yapılıyor.


İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.



İşte emlak vergisi ödemeyenler!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön