23 / 04 / 2024

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Taşınmaz mala sahip olan insanlar, yeni yılın başlamasıyla emlak vergisi ödemelerinin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini merak edip araştırmaya başladı. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? İşte merak o edilen soruların cevapları...



Yeni yılla beraber emlak vergisi ödemeleri de gündeme geldi. Vatandaşlar 2020 emlak vergisi ödeme tarihlerini araştırmaya başladı. Bir diğer merak edilen konu ise emlak vergisi nasıl ödenir? İşte merek edenler için emlak vergisi nasıl ödenir? sorusunun cevabı...

Hürriyet'te yer alan habere göre; bina, arsa, arazi ya da iş yeri gibi taşınmaz mal varlıklarından alınan emlak vergisinin hangi tarihler arasında ödenmesi gerektiği ve nasıl ödeneceği, emlak vergisi ödemekle yükümlü vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte, emlak vergisi ödeme tarihleri ve konuyla ilgili detaylar.

Her yıl düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisi, tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite bölünerek de ödenebiliyor. Ödeme yapılırken, belediyelerden tahsis edilen beyanname dolduruluyor.

İlk taksitlendirme mart, nisan ve mayıs aylarında; ikinci taksitlendirme ise kasım ayında yapılıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Ödeme ile ilgili olarak belediyelerden tahsis edilen beyanname doldurulur. Bunun yanında beyanname için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır bulundurulması gerekir. Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası belirtilmelidir. Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yapılabilir. Bunların dışında artık internetten ödeme yapılabiliyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF?

Emlak vergisinde taşınmaz malın tapusuna sahip olanlar mükelleftir ve buna bağlı olarak dolaysız vergi türleri arasında yer alır. Bunun yanında birden fazla konuta sahip olmamak, aylık geliri dışında başka bir geliri bulunmamak gibi belli şartlara bağlı olarak emekliler, ev hanımları, işsizler ve engelliler emlak vergisinden muaftırlar.

Emlak vergisi 2020 ödemeleri ne zaman yapılacak?


Geri Dön