18 / 04 / 2024

Emlak vergisi son ödeme günü 2018!

Emlak vergisi son ödeme günü 2018!

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödenen emlak vergisinde 1. taksit ödeme dönemi bugün sona eriyor..



Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde ilk taksitler 1 Mart'ta başladı. İlk taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Emlak vergisinde ikinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.

Emlak vergisinin mükellefi bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.

Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar ise hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Vergi hesabı nasıl yapılıyor?

Emlak vergisi, taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak hesaplanıyor. Kanunda belirtilen emlak vergisi oranları ise şu şekilde sıralanıyor:

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

6 soruda 2018 yılı emlak vergisi ödemeleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön