19 / 04 / 2024

Emlak vergisi zorunlu mu?

Emlak vergisi zorunlu mu?

31 Mayıs 2017 tarihine kadar emlak vergisi 1. taksit ödemelerinin yapılması gerekiyor. Peki, emlak vergisi zorunlu mu? Emlak vergisi ödenmezse ne olur?



Gayrimenkuller içim her sene ödenen vergiler arasında emlak vergisi de yer alıyor. Bu vergi senede iki eşit taksit halinde ilçe belediyesine ödeniyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz mal değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Peki, emlak vergisi zorunlu mu? Emlak vergisi ödenmezse ne olur?


Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için zorunlu oluyor. Tüm arsa, arazi, konut ve işyerleri için bu verginin ödenmesi gerekiyor.


Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön