29 / 03 / 2024

Emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?

Emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?

Müteselsil sorumluluk, birden çok kimsenin, bir borcun veya zararın ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması oluyor. Peki, emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?



Emlak vergisinde müteselsil sorumluluk nedir?

Müteselsil sorumluluk, birden çok kimsenin, bir borcun veya zararın ödenmesinden, zincirleme olarak ve tek başına sorumlu olması olarak ifade ediliyor. 


Bu müteselsil sorumluluk taşınmazların devir süreçlerinde doğuyor. Bildirimi verilmemiş bir gayrimenkulün vergiden alıcı ve satıcı müteselsilen sorumlu oluyor.


Kişinin aldığı gayrimenkulün bildirimi satıcı tarafından verilmemiş ise vergi dairesi,alan kişiden geriye dönük vergi ve cezaları alıyor.


Bu noktada alıcı satın aldığı taşınmazın kendisinden önceki döneme ait birikmiş emlak vergisi borçlarını zamlı olarak ödemek ve ödediği bu tutarlar için asıl borçlu olan satıcı adına dava açabiliyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Hesaplamada kullanılan emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6 olup, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergisi binde 3 oranı ile hesaplanıyor.



Emlak vergisi kaydı için gerekli belgeler!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön