20 / 04 / 2024

Emlak vergisini kimler öder 2015?

Emlak vergisini kimler öder 2015?

1319 sayılı Emlak kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde kalan tüm taşınmaz sahiplerinin emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, emlak vergisinden muafiyet var mı? Emlak vergisini kimler öder 2015?



Emlak vergisini kimler öder 2015?

Emlak vergisi ödemeleri için ilk olarak taşınmazın bulunduğu belediyeye emlak vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Emlak vergisinde her sene beyanname verme yükümlülüğü bulunmuyor.


Vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Gayrimenkul şehir dışında ise tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödemeleri kabul edilebiliyor.


Vergi ödemesi için mükellefin kimlik ve sahip olduğu taşınmazın bilgileri ile belediyeye müracaat etmesi gerekiyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmazın türüne, değerine ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor.


200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip "geliri olmayan" kimseler emlak vergisinden muaf oluyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin de olması muafiyet dışında oluyor. Peki, emlak Vergisinden kimler sorumludur?


Tapulu taşınmazda tapu kimin adına ise o kişi emlak vergisi ödemekle yükümlü sayılıyor.  Tapusuz taşınmazlarda ise emlak vergisi, noterde düzenlenen senedin ya da sözleşmenin imzalandığı gün doğuyor. Miras yolu ile taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerde emlak vergisi yükümlülüğü ölümün meydana geldiği tarihte başlıyor. 


Taşınmazın sahipleri ya da yararlanma hak sahipleri, bu kişiler yok ise taşınmazı koruyan kişiler emlak vergisi yükümlü oluyor.


2015 Emlak vergisi oranları!

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda  Binde 4 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3  


Emlak vergisinde indirim nasıl gerçekleşir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön