26 / 04 / 2024

Emlakçı komisyonu iadesi!

Emlakçı komisyonu iadesi!

Taşınmaz malların alımı, satımı gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda emlakçılar ile çalışılabiliyor. Bunun için emlakçıya komisyon ödeniyor. Peki, emlakçı komisyonu iadesi mümkün olabiliyor mu?



Emlakçı komisyonu iadesi!

Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık eden kimselere emlakçı deniyor.


Taşınmaz mal alım satım veya kiralama gibi işlemlerini emlakçı aracılığı ile yapan kimselerin belli oranlarda emlakçıya komisyon ödemesi gerekiyor.


Emlakçı, yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edemiyor. Emlak Komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor.


Ayrıca emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor. Sözleşmesiz hizmet verilmiyor.


Komisyon ücretleri;

ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV


Emlakçı komisyonu iadesi..

Emlakçıya alım satım işleminde hem alıcının hem de satıcının komisyon ödemesi gerekirken; kiralama işleminde ise yalnız kiracının komisyon ödemesi gerekiyor.


Emlakçı, ancak yaptığı faaliyet sonucunda sözleşme kurulursa ücrete hak kazanır.


Emlakçıların faaliyeti sonucunda kurulan sözleşme geciktirici koşula bağlanmışsa ücret, koşulun gerçekleşmesi hâlinde ödenir.


Emlakçılık sözleşmesinde emlakçıların yapacağı giderlerin kendisine ödeneceği kararlaştırılmışsa, emlakçının faaliyeti sözleşmenin kurulmasıyla sonuçlanmamış olsa bile giderleri ödenir.



Emlakçı komisyonu ne zaman hak eder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön