19 / 04 / 2024

Emlak vergisi iadesi!

Emlak vergisi iadesi!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Muafiyetten faydalanabilecekken bilmeden vergi ödeyen kişilere emlak vergisi iadesi yapılıyor. İşte emlak vergisi iadeleri..



Emlak vergisi iadesi!

Konut, işyeri, arsa ve arazi sahipleri her sene devlete vergi ödemek ile yükümlü oluyor. Vergi ödemeleri kapsamında Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. 


Muafiyet koşullarını taşıyan kimseler, belediyeye bildirimde bulunarak emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Peki, ödenen emlak vergisi geri alınabilir mi? Geçmiş yıllarda ödenen emlak vergisi iadesi nasıl yapılır?


Maliye Bakanlığı'nın 11 Nisan 2011 tarih 006.01-2580 sayılı özelgesi ve 38 seri nolu emlak vergisi kanunu genel tebliği gereğince, muafiyetten faydalanabilecekken bilmeden vergi ödeyen kişilere vergileri iade edilebiliyor.


Emlak vergisi iadesi nasıl yapılır?

1- Emeklilerin 38 No.lu, ev hanımları ve işsizlerin de 44 No.lu Emlak Vergisi Tebliği’nde yer alan, bir örneğini de belediyelerden ücretsiz alabilecekleri formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.


2- Daha sonra ilgili belediyeden düzeltme yoluyla 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait ödedikleri emlak vergisinin iadesini talep etmeleri gerekiyor.


3- Belediyeler, bu iadeleri yapmak zorundalar. Çünkü ilgili yasa ve tebliğlerde ve bu işin patronu olan Maliye’nin özelgesinde “Vergileri geçmişe yönelik düzelteceksin”, Vergi Usul Kanunu Md. 120/2’de de “tahsil edilen vergileri iade edeceksin” ibaresi yer alıyor.


Emlak vergisi tek mesken muafiyeti!



Geri Dön