20 / 04 / 2024

Emlakçılar uyardı: Üniversitelilere ev kiralamayanların sayısı artacak!

Emlakçılar uyardı: Üniversitelilere ev kiralamayanların sayısı artacak!

Emlakçılar uyardı: Üniversitelilere ev kiralamayanların sayısı artacak. Kira fiyatları yükselecek. Bu gelişmeler, öğrenciler kızlı-erkekli kalsa da kalmasa da yaşanacak. Üniversitelilerin, konut sorununu ve maddi güçlüklerini büyütecek...



Emlakçılar uyardı: Üniversitelilere ev kiralamayanların sayısı artacak. Kira fiyatları yükselecek. Bu gelişmeler, öğrenciler kızlı-erkekli kalsa da kalmasa da yaşanacak.  Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Kızlı-erkekli aynı yerde kalıyorlar, bunu kabul edemeyiz" sözleriyle öğrenci evlerini baskı altına alma girişimi, son yıllardır ev tutarken mahalle baskısı yaşayan üniversitelilerin, konut sorununu ve maddi güçlüklerini büyütecek. 


KIZLI ERKEKLİ OLMASA DA... 

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yaşanacak gelişmeleri BirGün'e değerlendiren emlakçılar, öğrenciye ev kiralamayanların sayısının artacağını, öğrencilerin barınma sorununun artacağını dile getirdiler. Emlakçılar, oluşan baskı nedeniyle öğrencilere kiralanan evlerin fiyatlarının da yükseleceğini, çoğunlukla maddi güçlükler çekerek üniversite okuyan öğrencilerin mağduriyetinin büyüyeceğini kaydettiler. Emlakçılar, "Ev sahipleri öğrencilerin kızlı-erkekli kalıp kalmadığına da bakmayacaktır, ev tutmada sorun çıkartacaktır" dediler. 


İŞLER ALT ÜST OLABİLİR İstanbul'da Forex Gayrimenkul'de ofis yöneticiliği yapan İlker Demir, bu durumun ekonomik açıdan kendilerine zarar vereceğinin ve işlerini olumsuz biçimde etkileyeceğinin altını çizdi. İlker Özdemir, Erdoğan'ın söylemleriyle beraber öğrencilere ev kiralamak istemeyen ev sahiplerinin cesaretleneceğini ve bunun da emlak piyasasını etkileyeceğini ifade etti. Bu durumun ekonomik açıdan kendilerini zor durumda bırakacağını belirten Özdemir, 'Bu durum bizi oldukça olumsuz biçimde etkileyecek işlerimiz alt üst olacak bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Nihayetinde bir uygulama başlanlacak ve bu uygulama sonucunda öğrencilere ev verilmemesi için fiyatlar yükseltilecek, yüksek fiyatları ise öğrenciler tercih etmeyecek bu da dolaylı yoldan bizi de etkileyecek' diye konuştu. Özdemir konuşmasının devamında ise 'Elbette bir gayrı hukukilik varsa müdahale edersiniz ancak ortada bir şey yokken niyet okumak hepimize zarar verir' dedi. 


'BASKI YARATACAKTIR' İstanbul'da öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği ilçelerden Kadıköy'deki Berk Emlak'ın sahiplerinden Tugay Uzun ise Erdoğan'ın söylemlerinin ev sahipleri nezdinde bir baskı yaratacağını ve bunun da kendilerini etkileyeceğine dikkat çekti. 

Tugay Uzun, uygulamanın kendilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Öncelikle böyle bir durumu kendilerinin kontrol edemeyeceğini ve 18 yaşını doldurmuş insanlara karışılmasını doğru bulmadığını belirten Uzun şunları söyledi: Toplumda Başbakan gibi görünen kesimler bu söylemlerle birlikte güç bulacak. Bu da haliyle dengeleri değiştirecek ve emlak piyasasına olumsuz bir hava katacaktır. 


'FİYATLARI ARTTIRIR' Reha Medin üst düzey yöneticisi Tamer Çiçekçi, Başbakan'ın sözlerinin ardından öğrencilere ev kiralayan ev sahibi sayısının düşeceğini, ev bulabilen öğrencilerin ise çok daha yüksek kiralarla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Tamer Çiçekçi, Erdoğan'ın açıklamalarının sadece öğrenciler üzerinde değil ev sahipleri üzerinde de baskı oluşturacağını, evini öğrenciye kiralayan ev sahiplerinin de tepki çekeceklerini düşünerek bu konuda geri adım atabileceğini kaydetti. 


SURİYELİLER ÖRNEĞİ Tamer Çiçekçi, öğrenci evlerinde yaşanacak sorunları ifade ederken, iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin Hatay'da yaşadıklarını örnekledi. Çiçekçi, "Suriyeliler de kiralık ev bulma konusunda sorun yaşadılar. Ev sahipleri aileleri kalabalık olduğu için, ya da düzenli işleri bulunmadığı için kira ödemekte zorlanabileceklerini düşünerek Suriyelilere ev kiralamak istemediler. Evlerini kiralamaya razı oldukları fiyatlar, evin normal kirasının iki katına kadar çıkü. Sonuçta, belirli semtlerde kiralar arz-talep eğrisine uymayacak biçimde yükseldi" dedi. 


Birgün Gazetesi 


Geri Dön