19 / 04 / 2024

Emlakçılık nasıl yapılmalı?

Emlakçılık nasıl yapılmalı?

Bir ücret karşılığında, gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin yapılması konusunda taraflar arasında aracılık eden kişiye emlakçı deniyor. Son yıllarda en popüler mesleklerden biri olan emlakçılık nasıl yapılmalı?



Emlakçılık nasıl yapılmalı?

Son yıllarda tartışmasız dünya çapında en popüler mesleklerden biri olan emlakçılık ya da sektörde daha çok kullanılan adıyla “emlak komisyonculuğu”, emlak alım satımı ve kiralanması gibi işlerin genel adıdır.


Bir ücret karşılığında, gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin yapılması konusunda taraflar arasında aracılık etmeyi meslek edinmiş kişiye deniyor. Emlakçı, müşteri için aracılık faaliyetini, bir ücret yani komisyon karşılığında üstleniyor.


Daha geniş bir kapsamda  gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık eden ve kiralama sonrası hizmetleri yerine getiren, bu konularda gerektiğinde danışmanlık, bilirkişilik ve ekspertizliğini yapan ve bunlarla ilgili olarak gerekli form, beyanname vb. belgeleri doldurabilen, bu iş ve işlemleri kendi adına açılmış bir iş yerinde yapan kişi veya kuruluşa emlakçı deniyor.


Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerinde gayrimenkul tellallığı adı altında emlakçı sıfatı düzenleniyor.  Borçlar Kanunu'na göre gayrimenkul tellallığı, tellalın bir ücret karşılığında diğer tarafa bir sözleşmenin kurulması fırsatını göstermeyi ya da ona bir sözleşme görüşmesi için aracılık etmeyi borçlandığı bir sözleşme olarak açıklanıyor.   Buna göre, taraflar arasında gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin (kira, satım gibi) yapılması hususunda, ücret karşılığında aracılık etmeyi meslek edinen kimseye "Gayrimenkul Tellalı" deniyor. 



Emlakçılık nasıl yapılmalı?


Emlakçılık sektörünün resmi bir kuruma bağlı olarak faaliyet göstermesi gerek insanların çok daha güvenli bir ortamda ticaret yapabilmesi gerekse de yapılan işlemlerin devletin gözetimi altında gerçekleştirmesi açısından oldukça önem taşıyor. Emlakçılar bulunduğu ilin ticaret odasına ya da emlakçılar odasına kayıt yaptırması gerekiyor.  

Ayrıca emlak danışmanı olarak bulunduğunuz ve iş yapmak istediğiniz bölge,mahalle,sokak ve caddeler önem taşıyor. Bölge seçimi olarak o bölgeyi çok iyi tanımanız gerekiyor. Emlakçılık internet üzerinden bir web sitesi kurarak da yapılabiliyor. Web sitenizin içerisinde geniş bilgi içeriği olan fotoğraflı videolu porföyler,iletişim ve referans numaraları yer alması gerekiyor.


Emlakçıyı nereye şikayet edebilirim?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön