24 / 04 / 2024

Emlakçılık nedir?

Emlakçılık nedir?

Emlakçılık nedir? sorusuna odalar ve yetkili kuruluşlar tarafından verilen bir sertifika ile yapılan aracılık hizmeti cevabı veriliyor. Günümüzde emlakçılık henüz yasal bir çerçeveye girmiş değildir...




Emlakçılık nedir?


Yasal çerçevesi Borçlar Kanunun 404. maddesine göre çizilen emlakçılık tarifi şudur: "Tellallık, bir akittir ki, onunla tellal, ücret mukabilinde bir akdin yapılması imkanını hazırlamaya veya akdin icrasına tavassut etmeye memur edilir. Tellallık umumi surette vekalet hükümleri caridir. Gayrimenkul tellallığı akti yazılı yapılmadıkça muteber olmaz"


Emlakçılık nedir?


Kısacası emlakçılık odalar ve yetkili kuruluşlar tarafından verilen bir sertifika ile yapılan aracılık (broker) hizmetidir. Bu konuda yasal bir boşluk olduğu herkes tarafından kabul edilmekle birlikte henüz emlakçılık tam anlamıyla yasal bir çerçeveye oturtulmuş değildir. Bugün bu mesleği aklına gelen herkes yapmaktadır: Berber Salih, Kapıcı Süleyman, Bakkal Memduh, Ayakçı erbabı. Hemen hemen her meslek grubu, üstüne vazife olan olmayan herkes  bir yanıyla bu işi yapmakla kendini mükellef görüyor. Bu nedenle emlakçılıkta saygınlık kavramı biraz tartışmaya açıktır. Bu meslek daha çok emeklilerin yaptığı bir iş olarak biliniyor.


Bunun nedeni bu meslek grubunun aylık bir ücrete tabi olarak çalışmamasıdır. Nasıl olsa emekli gelirim garanti, bu işten gelecek olan da kardır, gözüyle bakılmaktadır.


Emlakçının kazancı kendi tecrübe, bilgi birikimi, pazarlama yeteneğine, değişik bölgelere göre farklılık kazanır.



Emlakçı komisyonu ne kadar?
Emlakçı komisyonu ücreti!
Emlakçı nedir?
Emlakçı ne iş yapar?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön