19 / 03 / 2024

Emsal artışı nedir?

Emsal artışı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor. Peki, emsal artışı nedir?



Emsal artışı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor.


Bir arsanın emsal değeri, bağlı olunan belediyeden öğrenilebiliyor. Emsal değerleri, belediyeden alınacak imar durum belgesine yer alıyor.


İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. 


Emsal diğer adıyla KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) değeri, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. Peki, emsal artışı nedir?


Emsa artışı, mevcut emsal değerinin yükseltilmesi işlemine deniyor. Emsal artışı, imar yönetmeliklerinde belirleniyor. 


Mevcut emsal hakkı, parsellerin birleştirilmesi ile arttırılabiliyor. Parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artabiliyor.


Örnek..

Bir parselde 4 katlı yan yana iki binada oturan vatandaşlara, parsel büyüklüğü olarak minimum 1000 metrekareye ulaşmaları halinde emsal artışı hakkı verilebiliyor. 


Buna göre adalar ne kadar büyürse ilave haklar da o oranda artıyor. Böylece daha fazla inşaat yapılabiliyor.


Emsale girmeyen alanlar nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön