19 / 03 / 2024

Emsal gabari!

Emsal gabari!

Emsal gabari terimleri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının hangi boyutlara sahip olması gerektiğini söylüyor. Söz konusu emsal ve gabari değerleri, yapılacak formül hesapları ile bulunuyor...



Emsal gabari!

Bir arsa üzerinde nasıl ve hangi boyutlarda inşaatın yapılacağına ilişkin hükümleri emsal gabari değerleri veriyor. Buna göre emsal ve gabari nedir, emsal ve gabari nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emsal (KAKS hesabı)

KAKS oranı, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteren bir sayı olup, arsa alanı ile çarpılarak kat alanı sınırları bulunuyor. KAKS hesaplama larında katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonraki alanların toplamını ifade ediyor.


Gabari hesabı

Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. 


Kontür gabari 

Mevcut bir binanın parsel üzerindeki zemin oturumunun, parsel ölçütlerinin ve bina yüksekliğinin tespit edildiği belge, kontür gabari olarak ifade ediliyor.



İnşaat emsali nedir?
Gabari ne demektir?
Emsal ve gabari nedir, nasıl hesaplanır?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön