26 / 04 / 2024

Emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlar nelerdir?

Emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlar nelerdir?

Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması durumunda vergilendirmede emsal kira bedeli baz alınıyor. Ancak bazı hallerde bu bedel uygulanmıyor. Peki, emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlar nelerdir?



Emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlar nelerdir?

Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli olarak tanımlanıyor.


Kira gelir vergisinde kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde emsal kira bedeli esas alınıyor. Örneğin, gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması durumunda vergilendirmede emsal kira bedeli baz alınıyor.


Ayrıca, kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması durumunda da emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Ancak bazı durumlarda emsal kira bedeli uygulanmıyor. Peki, emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlar nelerdir?


1- Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,


2- Binaların mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi, (Ancak, bu kimselerin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi için emsal kira bedeli hesaplanmaz. Örnek olarak, mal sahibi baba, çocuğunun ikametine iki adet gayrimenkul tahsis etmişse sadece bir adet gayrimenkul için emsal kira bedeli hesaplanmayıp diğeri için emsal kira bedeli hesaplanacaktır.)


3- Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi,


4- Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar.


Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır 2014?



Geri Dön