29 / 03 / 2024

En yakın yasal mirasçılar kimlerdir?

En yakın yasal mirasçılar kimlerdir?

Bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu menkul ve gayrimenkuller mirasçılara kalıyor. Peki, en yakın yasal mirasçılar kimlerdir?



Mirasbırakanın en yakın yasal mirasçıları kan hısımları oluyor. Kan hısımları altsoy, anne-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar ve sağ kalan eş olarak sıralanıyoe.

Medeni Kanun gereğince mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.

Ana ve babanın mirasçılığı

Çocuğu veya çocuğunun çocukları bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babası oluyor. Anne ve baba eşit olarak mirasçı oluyor. 

Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.

Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalıyor.

Büyük ana ve büyük babanın mirasçılığı

Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babaları oluyor. Bunlar, eşit olarak mirasçı oluyor. 

Mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.

Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalıyor.

Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalıyor.

Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları hâlinde onların payları diğer tarafa geçiyor.

Evlilik dışı hısımların mirasçılığı


Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı oluyor.

Sağ kalan eşin mirasçılığı


Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı oluyor:

1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Mirasbırakanın  ana  ve  baba  zümresi  ile  birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

Evlâtlığın mirasçılığı


Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olamıyor.

Hiç mirasçı olmayan kimsenin mirası ise devlete geçiyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön