16 / 04 / 2024

Ender Yorgancılar: İş kazası kader olmasın!

Ender Yorgancılar: İş kazası kader olmasın!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'de her 5-6 dakikada bir iş kazası yaşandığını ve bunun sonucunda da günde ortalama 4 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.




Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'de her 5-6 dakikada bir iş kazası yaşandığını ve bunun sonucunda da günde ortalama 4 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Yorgancılar, iş kazaları ve mesleki hastalıkların önlenmesinin "zorunluluk" olduğunu söyledi.

Yorgancılar, Avrupa Birliği (AB) Bölgesi'nde yılda 3 bini aşan ölümlü iş kazası gerçekleştiğini, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya 3'üncüsü olduğunun belirtildiğini söyledi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Raporu'na göre, Türkiye'de 2013'te bin 235, 2014'ün ilk 7 ayında ise bin 100 işçinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Yorgancılar "Yaşamını yitiren işçilerin 325'inin maden işkolunda olması, yoğunlaşmamız gereken alanı işaret ediyor" diye konuştu. Yaklaşık 5-6 dakikada bir iş kazası gerçekleşen Türkiye'de bu kazalar neticesinde günde ortalama dört kişinin hayatını kaybettiğini, 6 işçinin ise sürekli iş göremez duruma düştüğünü kaydeden Yorgancılar, "AB, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının işin kalitesinin artırılması açısından önemli görüyor. Ayrıca AB, çalışma koşullarının iyileştirilmesini işyerlerinde rekabet artırıcı bir politika olarak da değerlendiriyor" dedi. 


Soma faciası

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesine rağmen geçtiğimiz aylarda Soma'da yaşanan maden faciası ve yine geçtiğimiz yıl  İzmir  Bayraklı Tersanesi'nde 10 askerin şehit olduğu kazayı hatırlatan Yorgancılar, "Soma faciası ve Bayraklı Tersane kazası iş sağlığı ve güvenliği konusunda ne kadar eksik olduğumuzu büyük oranda ve çok acı bir biçimde ortaya koydu" diye konuştu.


"Hiç ders çıkarmıyoruz"

Geçmiş tecrübelerden ders çıkarılmasını isteyen Ender Yorgancılar "Geçmiş tecrübelerimizden ders çıkarmıyor olmamız acılarımızı katlıyor. Artık bunu görmek ve gereğini yapmak zorundayız. Devlet, denetimlerde gereken hassasiyeti göstermeli ve dünya standartlarına uygun çalışma koşullarının uygunluğunu kontrol ederken, işveren olarak bizler de üstümüze düşeni yapmak durumundayız. Hiçbir şey, insan hayatından daha önemli olamaz" dedi.



Yeni Asır




Geri Dön