25 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi 2017 ertelenecek mi?

Enerji kimlik belgesi 2017 ertelenecek mi?

Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliğine göre eski ve yeni binalarda enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu oluyor. Peki, enerji kimlik belgesi 2017 ertelenecek mi?



5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliğine göre eski ve yeni binalarda enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu oluyor. 


Yeni yapılar için enerji kimlik belgesi şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi (EKB) düzenleyebiliyor. 


Mevcut yapılarda ise için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi alınabiliyor.  


Bu zorunluluk 2 Mayıs'ta başlıyor. Enerji kimlik belgesi uygulamasının yürürlüğe girmesi ile birlikte konut alım satım ve kiralama gibi işlemler için de bu belgenin olunması istenecek. Bu nedenle belgesi olmayan binalarda bu tür işlemler yapılamayacak.


Peki, enerji kimlik belgesi 2017 ertelenecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut binalar için 2 Mayıs'tan itibaren zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi uygulamasında çeşitli mağduriyetlerin oluşmasının önüne geçmek amacıyla, "Süre uzatımı" seçeneğini gündemine aldı. 


Bu kapsamda süre uzatımına ilişkin yönetmelik düzenlemesinin Başbakanlığa gönderildiği öğrenildi. Ancak henüz enerji kimlik belgesi uzatma kararı yayımlanmadı.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön