26 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi ne zamana kadar uzatıldı?

Enerji Kimlik Belgesi ne zamana kadar uzatıldı?

2 Mayıs'ta başlayacak enerji kimlik vergisi zorunluluğu, bugünkü Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik ile ertelendi. Peki, Enerji Kimlik Belgesi ne zamana kadar uzatıldı?




Binalar için 2 Mayıs'ta başlayacak enerji kimlik vergisi uygulaması ertelendi. Erteleme kararı bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile Enerji Kimlik Belgesi süresi 1 Ocak 2020'ye uzatıldı.


Böylece "Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir." hükmü 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlükte olacak.


Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi Bakanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak. 


Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili olanların yetkilerini kötüye kullandıklarının veya gerçeğe aykırı belge düzenledikleri tespit edilen enerji verimliliği danışmanlık şirketleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına; diğer gerçek veya tüzel kişiler ise ilgili meslek odasına bildirilir ve haklarında yapılacak inceleme ve soruşturma sonuçlanana kadar bunların enerji kimlik belgesi verme yetkileri askıya alınacak.


Bakanlık tarafından yapılan bildirimler neticesinde, serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi veya 5627 sayılı Kanun kapsamında aldıkları yetki belgesi iptal edilenlerin veya bu belgeleri bir yıl içinde üç defa askıya alınanların enerji kimlik belgesi verme yetkileri, bir daha verilmemek üzere Bakanlık tarafından iptal edilecek.


Bu madde kapsamındaki eğitimler ile ilgili usul ve esaslar Bakanlık tarafından yürürlüğe konulacak tebliğ ile düzenlenecek.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön