29 / 03 / 2024

Enerjide rota Afrika'ya çevrildi!

Enerjide rota Afrika'ya çevrildi!

Türkiye, enerji sektöründe etkinliğini daha da artırmak için son dönemde rotasını zengin doğal kaynaklara sahip Afrika kıtasına çevirdi.Son iki yılda Kamerun, Nijer ve Kenya gibi Afrika ülkeleriyle enerji anlaşmaları imzalandı...



Hükümetin 'Afrika açılımı' politikasına paralel olarak son iki yılda Kamerun, Nijer ve Kenya gibi Afrika ülkeleriyle enerji anlaşmaları imzalandı.


TÜRKİYE, enerji sektöründe etkinliğini daha da artırmak için son dönemde rotasını zengin doğal kaynaklara sahip Afrika kıtasına çevirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hükümetin "Afrika'ya Açılım Politikasına" paralel olarak son iki yılda Cibuti, Kamerun, Nijer, Sudan, Kenya ve Gambiya gibi Afrika ülkeleriyle enerji ve madenler alanında çeşitli mutabakat zabıtlarına imza attı. Bakanlık, önümüzdeki dönemde ise Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana, Gabon, Somali, Ekvador Ginesi, Uganda, Tanzanya, Moritanya, Gana, Namibya, Mozambik ve Zambiya ile benzer anlaşmalar imzalamak için çalışmalarını sürdürüyor. 


AFRİKA'NIN ZENGİNLİĞİNİ AFRİKALILARA SUNACAĞIZ


"Türkiye, başta enerji kaynakları olmak üzere Afrika'nın zenginliğinin yine Afrikalılara yarar sağlaması konusunda olumlu katkılar sunacaktır" diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ikili ilişkilerde eşit ortaklık ve karşılıklı fayda hedefiyle Afrika faaliyetlerinin hızlanacağını söyledi.


Takımlar oluşturuldu


KARŞILIKLI deneyim ve tecrübe aktarımında bulunmak üzere kamu ve özel sektör temsilcilerinin enerji takımları oluşturduğunu belirten Yıldız, “Libya, Sudan, Güney Sudan, Cibuti ve Kenya'ya petrol, madencilik ve elektrik alanlarında mesleki eğitimler verdik. Önümüzdeki süreçte Kamerun ve Nijer'e eğitimler verilmesi planlanıyor" dedi. 


Dünya rezervinin % 8'i Afrika'da


AFRİKA'da 54 ülkeden 45'inde kanıtlanmış ya da olası petrol rezervi olduğu biliniyor. Dünya doğalgaz rezervlerinin % 8'e yakını Afrika'da bulunuyor. Ayrıca jeotermal ve güneş enerjisi alanında çok yüksek potansiyele sahip Afrika'nın hidroelektrik potansiyeli, tükettiği elektriğin üç katına denk geliyor. 



Akşam 


Geri Dön