19 / 04 / 2024

Enflasyondan kaçan konuta yöneldi!

Enflasyondan kaçan konuta yöneldi!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye’de döviz ve altın gibi yatırım araçlarından karını realize eden ve yüksek enflasyonda parasının değerini korumak isteyenlerin gayrimenkule yöneldiğini, konut talebinde yüksek artış yaşandığını değerlendirdi.



Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye’de döviz ve altın gibi yatırım araçlarından karını realize eden ve yüksek enflasyon ortamında parasının değerini korumak isteyen tüketicilerin gayrimenkule yöneldiğini, yılın son aylarında azalan stoklar rağmen konut talebinde yüksek artış yaşandığını değerlendirdi. İşte Soner Keleş'in konuyla ilgili o yazısı...

Son yıllarda hızla yükselen enflasyonla birlikte Türkiye´nin eskide bıraktığı enflasyon canavarı yeniden gündeme oturdu. Enflasyona karşı parasının değerini korumak ve onu arttırmak isteyen kişiler birtakım yollara başvurmaktadırlar. Konut artan enflasyondan paranın değerini koruyan en güvenli limandır. Yüksek enflasyonun olduğu ortamda yatırım yapmak, normal zamanlarda yapılacak yatırım tercihlerine göre oldukça zordur. Çünkü hesaba katılması gereken değişken sayısı, enflasyon arttıkça artar. Üstelik yatırımın reel getirisini yani enflasyondan arındırılış getirisini de hesaplamak zorlaşmaktadır.

Enflasyondan kaçan konuta yöneldi!

Gayrimenkul, enflasyonun etkilerine dayanabilecek iyi bilinen bir yatırım aracıdır. Enflasyonist ortamda en az risk ile paranın değerini koruyabilecek en iyi yatırım aracı konuttur. Bu durum konut ve kira gelirlerinin maliyetinin enflasyona ayak uydurma eğiliminden kaynaklanmaktadır, bu da gayrimenkulü güçlü bir yatırım aracı haline getirmektedir. TÜİK Konut Satış İstatistikleri, Kasım 2021 raporuna göre yükselen konut fiyatlarına rağmen Kasım ayında Türkiye genelinde 178 bin 814 konut satıldı.

Enflasyondan kaçan konuta yöneldi!

Hızla yükselen inşaat maliyetleri ve ev fiyatlarına rağmen konuta olan talepte azalma yaşanmadığı görülürken Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59.0 oranında artış gösterdi. Bu tabloda geçtiğimiz ay kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesininde etkisi oldu. Ancak yüksek enflasyon ortamında diğer yatırım enstrümanlarında hareketin hızlı olması yükselen döviz, altın, vadeli mevduat gibi alternatif yatırım araçlarından elde edilen kazançların gayrimenkul sektörüne kaydığı gözlendi. Bu durum özellikle nakit satış oranlarının yüzde 80'lere dayanması konut sektöründe projeden ilk el satışlarına olan talebi yükseltti. Diğer taraftan gayrimenkul piyasalarında hem inşaat maliyetlerinin yükselmesi hem de konut üretiminin azalması sonucunda maliyet ve arz yönlü konut enflasyonu ortaya çıkmakta ev fiyatları da hızla yükselmektedir. 

Konut yatırımı döviz ve altından daha fazla kazandırdı! 


Geri Dön