19 / 04 / 2024

Enkaz bedeli nedir? Enkaz bedeli ne anlama gelir?

Enkaz bedeli nedir? Enkaz bedeli ne anlama gelir?

Enkaz bedeli nedir? Enkaz bedeli ne anlama gelir? vatandaşlar tarafından sorulan sorulardandır. İşte detaylar!



ENKAZ BEDELİ NEDİR?

Afet bölgelerinde ya da risk taşıyan yapılarda, dönüştürme uygulamaları ile yapıların yenilenmesi ve yeniden standartlara uygun hale getirilmesi amaçlanır. Kentsel dönüşüm alanlarında da hak sahiplerine yapılan ayni yardımlardan biri de enkaz bedelidir. Bu bedel hak sahiplerine mi verilir? İşte merak edilen diğer sorunun yanıtı!

ENKAZ BEDELİ KİME ÖDEMİR?

Toplumda kentsel dönüşüm kanunu olarak da bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna göre enkaz bedeli düzenlenmektedir. Enkaz bedeli, riskli yapılardaki konut sahibi ve kiracılar için yapılacak yardımların nasıl yapılacağı düzenlenmiştir. Devlet ile anlaşma sağlayarak riskli bölgelerdeki yapıları tahliye eden mülk sahiplerine, kiracılara ya da ayni hak sahibi olarak riskli yapıda ikamet edenlere yani oralarda yaşayanlara Kanunun 5. maddesi uyarınca geçici konut ya da kira yardımı yapılabileceği öngörülmüştür. Bu kapsamda mülk sahibi, kiracı ya da aynı hak sahibi dışında kalan vatandaşlara de enkaz bedeli ödemesi olarak aynı yardım ödemesi yapılabilmektedir.

ENKAZ BEDELİ NE ANLAMA GELMEKTDİR? ENKAZ BEDELİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm alanı içinde bulunan arsanın üzerindeki her şeyin bir bedeli vardır. Tanzim edilen muvafakat senedinde alacak kısmına yazılan bu bedellerin tamamına enkaz bedeli ismi verilir. Eğer dönüşüm alanında bulunanlardan tapu kaydı olmayan gecekondular varsa, gecekondu sahiplerine enkaz bedelinin yüzde 10 kısmı ödenir. Gecekondu sahiplerinin idare ile sözleşme yapması durumunda enkaz bedelinin yüzde 90’ı düşülerek proje alanından ev sahibi olabilirler. Ama bu durum maliklerin yani arsanın sahibi ya da diğer hak sahiplerinden birim kalması gibi hallerde geçerliliğini korumaktadır. Gecekondu sahiplerine yer kalmaması halinde ödeme enkaz bedelinin yüzde 10’u olarak yapılmaktadır.

Tapu dairesine gitmeden satış yapılabilir mi?

Emlak beyanı nedir? Emlak beyanı ne işe yarar?

Ekspertiz nedir ne işe yarar?


Geri Dön