24 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kaçak inşaat devri bitti!

Erdoğan Bayraktar: Kaçak inşaat devri bitti!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Yatırımı, hizmeti, kalkınmayı, kardeşliği, bütünlüğü, beraberliği, Allah korkusunu siyasete alet edersek, esas o zaman günah işleriz'' dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Yatırımı, hizmeti, kalkınmayı, kardeşliği, bütünlüğü, beraberliği, Allah korkusunu siyasete alet edersek, esas o zaman günah işleriz'' dedi. 

     Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Ferit Melen Havalimanı'nda Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Gülşen Orhan, Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Fatih Çiftçi ile kurum müdürleri ve partililer tarafından karşılandı. 

     Van Valiliği Sanat Çadırı'nda, kentin yeni imar planıyla ilgili düzenlenen toplantıya katılan Bakan Bayraktar, bir şehrin yol haritasının o şehrin imar planıyla bağlantılı olduğunu söyledi. 

     1996 yılında yapılan imar planını ''bölük pürçük imar planları'' olarak nitelendiren Bayraktar, Van'da 2011 yılında yaşanan depremlere dikkati çekti. 

     Bayraktar, kentteki ilk depremin pazar gününe denk gelmesinin ve havanın güzel ve insanların dışarıda olmasının can kaybını önlediğini anımsatarak, ''Erciş'te o binaların tahribatını görünce Cenab-ı Allah'ın bizi kayırdığını gördük. Hadiselerin gerçek tartısı mukayese ile ortaya çıkar. Bir sınav bile öğrencilerin bilgi ve becerisine göre yapılır'' diye konuştu. 

     Türkiye'de 10 yıldır olan depremlerden sonra insanların duyarlılıklarının arttığına işaret eden Bayraktar, dünya ülkelerine bakarak eksikliklerin görülmesi ve mukayese yapılması gerektiğini söyledi. 

     Depremden sonra yapılan çalışmalara da değinen Bayraktar, ''Bir yerleşim birimi aynı çocuk gibidir. Yerleşim birimi de aradan 3-4 sene geçmeden oturamaz. Oradaki esas müfettişler, oranın gerçek kabulünü yapan, orada oturan insanlardır. 'Bu başarı sadece hükümetin başarısıdır' demek doğru değil. Esas itibarıyla bir yerde iş yapılıyorsa o halkın başarısıdır'' ifadelerini kullandı. 

     

     -Önce insan menfaati, sonra siyaset- 

     

     Demokrasiyle yönetilen ülkelerde halkın desteği olmadan adım dahi atılamayacağını kaydeden Bayraktar, Van'da ilk günden itibaren belediye ile ortak çalışmaya başladıklarını ifade etti. 

     Türkiye'nin yabancı güçler tarafından karıştırılmaya çalışıldığını, sıkıntıların Van, Diyarbakır, İstanbul,  İzmir  gibi birçok yerde olduğu gerçeğini görmek ve sıkıntıları çözmek gerektiğini dile getirdi. 

     Bayraktar, yapılacak çalışmalarda öncelikle Van'ın, ülkenin ve insanların menfaatinin düşünülmesi, sonra siyaset yapılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: 

     ''Yatırımı, hizmeti, kalkınmayı, kardeşliği, bütünlüğü, beraberliği, Allah korkusunu siyasete alet edersek, esas o zaman günah işleriz. Biz dedik ki beraber imar planını yapalım. Sağ olsun belediyeden de talep geldi. Tabii ki doğru dürüst bir plan yapmak lazım. Van için 'Doğu'nun Paris'i' derlerdi. Şimdi de öyle olması lazım. İmar planlarının üç, beş kişinin menfaatini değil, ilin menfaatini düşünerek yapılması lazım. Eskiden Van'ın zemin etütleri yoktu. Van'ın şimdi hemen hemen yüzde 80, 90'ı birinci derecede deprem bölgesi. Esaslı, zemin etütlerine dayalı, topoğrafyasına dayalı bir plan yapılması gerekiyor. Bu planları belediye ile beraber yapıyoruz. Ama plan işi sıkıntılı bir iştir. Şahsi menfaatler bu işi elemine etmek ister. Onun için bizim plancımız buraya geldi. Şimdi planımız askıya çıktı. Bir ay içerisinde kimin itirazı varsa alacağız ve değerlendireceğiz.'' 

     

     -''Kaçak inşaat devri bitti''- 

     

     Planların yazboz tahtası olmaması gerektiğini bildiren Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti: 

     ''Belediyeye bir sürü baskı geldi. O baskıyla bir karar verdi. Sonra bu işin 'kardeşçe, beraber olması lazım' dedi. Şimdi o noktaya geldik. Belediye bizim kadar sıkıntıları aşamaz. Bu işte, siyasetin paçasına düştüğümüz zaman Van'a yazık ederiz. Eğer belediye burada iki ay içerisinde ruhsatları vermezse, biz ruhsatları vereceğiz. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi vatandaşın imar talebini üç ay içerisinde yapmazsa biz onun talebini yapacağız. Derdimiz kolaylaştırmak, basitleştirmek, pratikleştirmek. Ama denetimi de arttıracağız. 

     Bundan sonra kaçak inşaat devri bitti, bitmesi lazım. Kim ayrımcılık yaparsa, yanlış yapar. Biz burada belediyenin yapması gereken şehir içi içme suyu şebekesini de yapıyoruz. Biz olmasaydık bunları ne valilik, ne de belediye yapabilirdi. Devlet olmadan, halk olmadan olmaz. Bizim esas hedefimiz halkın memnuniyetidir. Şahsi menfaat düşünenleri lütfen dinlemeyin.'' 

     

     -Fay hatlarındaki enerji avantaja dönüşecek- 

     

     Türkiye'den geçen fay hatlarını avantaja dönüştürerek enerjisinden faydalanmak gerektiğini kaydeden Bayraktar, bu yönde büyük gayret gösterdiklerini söyledi. 

     Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ise imar planının yapıldığı sırada bakanlıkla aralarında iyi bir işbirliğinin olduğunu, ancak planda bir gecikme yaşandığını hatırlatarak, yaptıkları istişare sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar planını öngördükleri tarihten bir gün önce imzaladığını söyledi. 

     Teslim aldıkları kentin yeni imar planını inceledikten sonra eksiklikleri bakanlığa bildireceklerini vurgulayan Abi, imar planının askıya çıktığını ifade etti. 

     Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar, toplantıya katılan vatandaşların sorularını yanıtladı. 

     Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda Bayraktar ve beraberindekiler  TOKİ  tarafından yaptırılan deprem konutlarında incelemede bulundu. 


AA


Geri Dön