19 / 04 / 2024

Ertuğrul Günay: Türkiye'nin turizmden geliri 28 milyar dolar!

 Ertuğrul Günay: Türkiye'nin turizmden geliri 28 milyar dolar!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: ''Benim hesaplarıma göre Türkiye'nin turizmden asgari geliri 28 milyar dolar civarındadır''



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Benim hesaplarıma göre Türkiye'nin turizmden asgari geliri 28 milyar dolar civarındadır'' dedi. 

     Günay, Turizm Değerlendirme ve Danışma Kurulu Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 saat süren toplantının verimli geçtiğini söyledi. Toplantıda sektör temsilcilerinin sorunlarını ve önerilerini değerlendirdiklerini kaydeden Günay, 12 bakanlıktan da temsilcilerin görüşlerini aldıklarını bildirdi. 

     Turizm açısından 2012 yılının kritik bir yıl olduğuna işaret eden Günay, ancak kritik bir yılda Türkiye'de turizmin sürdürülebilirliğini kanıtlamış olduklarını vurguladı. 

     Yeni yılda yeni hesaplama yöntemleriyle turizmin Türkiye'ye katkısını daha net bir şekilde değerlendirebileceklerini ifade eden Günay, Türkiye'de turizmi çeşitlendirmek konusunda yeni girişimlerin olduğunu, Antalya'da yeni bir kongre merkezi ihtiyacının bulunduğunu, 2013 yılında yapılması gerekenleri değerlendirerek yol haritası belirlendiğini söyledi. 

     Türkiye'nin turizmde 2013 yılında gelen sayısı, özellikle gelir itibarıyla artış trendini sürdürmesini umut ettiğini dile getiren Günay, nicelikten çok niteliğe önem vereceklerini kaydetti. 

     

     -Türkiye'nin turizmden asgari geliri 28 milyar dolar- 

     

     Maliye Bakanlığı'nın bütçede son birkaç yıldır sürekli olarak 10-11 milyar dolar civarında kaynağı belirsiz döviz girişi olduğu, bunun yarısının turizmden kaynaklandığı yönünde açıklamalarda bulunduğunu vurgulayan Bakan Günay, ''Benim hesaplarıma göre Türkiye'nin turizmden asgari geliri 28 milyar dolar civarındadır. Ama TÜİK'in hesaplamaları bunun neresinde kalacak, bunu bilmiyorum. Bizim de kendimize göre yöntemlerimiz var, değerler var'' dedi. 

     Türkiye turizminde açıklanan rakamlar üzerine bir 5 milyar dolar daha koymak gerektiğini kaydeden Günay, bunu sadece Kültür ve Turizm Bakanı olarak kendisinin değil, Maliye Bakanlığı, Hazine'nin de söylediğini bildirdi. 

     

     -2013'te 33 milyonun üzerinde turist beklentisi- 

     

     Yabancı pasaport ile Türkiye'ye giriş yapanların turist olarak değerlendirildiğini, ancak TÜİK'in gurbetçilerin de Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine dahil edilmesi yönünde çalışma yaptığını anlatan Günay, ''Yurt dışında ikamet eden, fakat yabancı pasaportuyla değil Türk pasaportuyla girenlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine dahil edileceği konusunda TÜİK'in bir değerlendirmesi var. Bize henüz gelmedi, öyle olursa Türkiye turizmi birden bire çok artmış olacak. Ama o yanıltmamalı bizi. Eski yıllarda da vardı onlar, ama biz hesaba katmıyorduk'' diye konuştu. 

     Bakan Günay, bu yıl 33 milyonun üzerinde turist hedeflendiğini belirterek, şöyle konuştu: 

     ''Geçen yıl Almanya'dan 5 milyonun üzerinde turist geldi. İlk defa Almanya 5 milyonu geçti. Rusya'dan ise 3,5 milyon turist geldi. Rus para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesi ve Yunanistan'ın fazla fiyat düşürmesi, 4 milyona ulaşmayı olumsuz etkiledi. Rusya'nın gelecek yıl 4 milyon, zaman içinde de Almanya'yı yakalayacağını tahmin ediyorum. Bizim Rusya pazarı ile ilgili hedefimiz 10 milyon. Rusya bizim için önemli bir pazar, ama biz henüz o pazarda almamız gerekenin altındayız.'' 

     Günay, bu yıl yurt dışında Çin, Latin Amerika, Yunanistan, Kuzey Afrika, Tunus, Brezilya, Kanada ve Avustralya'da müşavirlik açılacağını kaydetti. 

     Bakan Günay, yarın da Antalya'da Patara'da kazı çalışmalarını inceleyeceğini bildirdi. 

    AA


Geri Dön