28 / 03 / 2024

Esenler 6 yılda yeniden inşa edilecek!

Esenler 6 yılda yeniden inşa edilecek!

Tevfik Göksu, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı tarihi projenin ayrıntılarını STAR’a anlattı. 90 bin konut yeni bölgeye transfer edilecek ve bu konutların yeri donatı alanı ve şehir parkı olarak ayrılacak. İnşa edilecek yeni konutlar 6 katı geçmeyecek.



Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ve içinde 2.5 milyon metrekarelik şehir parkı da bulunan dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesinin detaylarını STAR’la paylaştı. Göksu, 250 bin metrekarelik park alanının 5 milyon metrekareye çıkacağını belirtirken, 90 bin konutun taşınacağını boşalan alana ise kesinlikle inşaat yapılmayacağını kaydetti. Projenin 5-6 yılda bitirilebileceğini söyleyen Göksu, ilk iş olarak ise şehir çalışması ve kentsel tasarım ile ilgili uluslararası yarışma düzenleneceği bilgisini verdi. Belediye Başkanı Göksu, 2023 Esenler vizyonunu oluşturacak projeyi şöyle anlattı:


“Esenler İstanbul’un tam orta noktasında. İstanbul’da metrekareye en fazla insan düşen ilçe konumundayız ve donatı yetersizliği anlamında ise en düşük ilçe konumundayız. Esenler’in toplam yüzölçümü 18.5 kilometrekare. Bunun 7.4 milyon metrekaresinde 500 bin insan yaşıyor. İstanbul’da kilometrekareye 70 bin insanın düştüğü bir ilçe. Bu alana şu anda askeri alan tahsisli 8.7 milyon metrekarelik alan eklenmiş oldu. Bunun yüzde 50’si imara açılacak. 1.7 milyon metrekare kullanılacak.


Yıkılan yere inşaat yok

Bu proje kapsamında yapacağımız ilk şey şu. Esenler’de yaklaşık 40 bin konut imar kısıtlılığı dolayısıyla hiçbir şey yapılamayan alanlar. Burada 40 bin konut var. Bu binalar ekonomik ömrünü doldurmuş. Bu konutlarda 210 bin kişi yaşıyor. İlk yapacağımız iş bu yerlerde oturanların imar ve mülkiyet sorunlarını çözmek. Bu konutları buradan kaldırıyoruz ve yeni bölgeye transfer ediyoruz. Transfer ettiğimiz bölgeye, yani yıktığımız yere kesinlikle inşaat yapmıyoruz. Bir de artık ekonomik ömrünü doldurmuş ve deprem sözkonusu olduğunda zayiat verecek konutlarımız var. Bu konutların sayısı 50 bin. Toplam 90 bin konut yeni bölgeye transfer edilecek ve bu konutların yeri donatı alanı ve şehir parkı olarak ayrılacak.


Konutlar 6 katı geçmeyecek

Esenler’in tam göbeğine 2.5 milyon metrekarelik bir şehir parkı geliyor. Bu şehir parkının en önemli özeliği şu. Bu şehir parkı, kentsel dönüşümle üretilmiş bir şehir parkı. Yeni yapılacak konutlar 6 katı geçmeyecek. Tamamiyle yeşil şehir olacak burası. Geleneksel mimariden esinlenmiş modern değerleri de içine alan bir şehir dizayn edilecek. Bir huzur şehrine dönüşecek. 250 bin metrekare park 5 milyon metrekareye çıkacak. 2.5 milyon metrekarelik şehir parkı, kentsel dönüşüm yoluyla üretilmesi bakımından dünyada birinci, alan büyüklüğü bakımından ise dünyada 3., Türkiye’deki en büyük şehir parkı. Alınan 8.7 milyon metrekarenin hepsi inşaat olmayacak. Sadece yüzde 40’ı yapılaşacak. Geriye kalan yüzde 60’ı ise park, okul, sağlık alanı gibi donatılara ayrılacak. 2.5 milyon metrekare tek bir park, 2.5 milyon metrekare de parça parça park olacak. 250 bin metrekare parkı olan Esenler, 5 milyon metrekare parkı olan Esenler’e dönüşecek.”


Star 


Geri Dön