29 / 03 / 2024

Esenler Büyük Taş Cami yüzünü gösterdi!

Esenler Büyük Taş Cami yüzünü gösterdi!

Esenler'e 50 - 60 yıl değil ebediyen ayakta kalacak bir cami yapılıyor. Esenler Belediyesi ile Bahçelievler Hak Vakfı’nın ortaklaşa yaptığı Cumhuriyet tarihinin ikinci taş camisi, Birlik Mahallesi'nde 1000 metrekarelik bir alana inşa ediliyor.



Esenler'e asırlarca ibadete açık kalacak Cumhuriyet tarihinin ikinci taş camisi yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Osmanlı mimarisine uygun kesme taşlardan yapılan cami inşaatında çalışmalar büyük bir titizlik ve sabırla devam ediyor.

  

Cami, Mimar Sinan tarafından yapılan Tophane’deki Tarihi Kılıç Ali Paşa Camii'nin bir benzeri olacak. Yapımına geçtiğimiz yıl başlanan ve 20 işçinin büyük bir titizlik ve sabırla çalıştığı taş cami, hızla yükselmeye devam ediyor. Toz ve gürültüden çevredeki vatandaşların rahatsız olmaması için yaklaşık bir yıldır, bir örtü altında çalışmaların yürütüldüğü inşaatın yükselmesiyle üstü açıldı ve cami iskeleti gün yüzüne çıkmış oldu. Esenlerliler'in merakla beklediği cami, çevre düzenlemeleriyle birlikte 3 yıl içerisinde ibadete açılacak.


Asırlarca ayakta kalacak


Esenler halkı arasında 'Teneke Camii' olarak bilinen, tek katlı ve olası bir deprem felaketinde yıkılma riski bulunan Halil İbrahim Camii'nin yerine inşa edilen taş camide kolon ve kiriş bulunmayacak. Cami, kurşunlu kenetli ve zıvanalı sistemle yapılıyor. Yapımında hiç beton kullanılmayan cami, "İstanbul Taşı" olarak da bilinen 2 bin - 2 bin 500 yıl gibi uzun bir süre ayakta kalabilen küfeki taşından yığma tekniğiyle yapılıyor. Bu taşın özelliği sayesinde cami, yaz aylarında bunaltıcı sıcaklardan, kış aylarında ise dondurucu soğuklardan korunacak. Sultanahmet Camii, Fatih Camii, Yeni Camii, Şehzadebaşı Camii, Yavuz Selim Camii ve Kılıç Ali Paşa gibi uzun ömürlü olacak Esenler'in yeni camisinde, gelecek nesiller asırlar boyu ibadet edebilecek. 



Esenler Büyük Taş Cami yüzünü gösterdi!




Binlerce taşa şekil veriyorlar


Caminin ana kubbesi, 1.60 cm'lik ana taşıyıcılar üzerine oturacak ve duvar kalınlığı ise 1.20 cm ile 1.40 cm genişliğinde taş duvarlarla örülecek. 30x40 ebadında ve serbest boyutlardaki bu taşların kullanılır hale gelmesi için taş ocaklarında ve şantiyelerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Camiyi oluşturacak binlerce taş, 5 taş ustasının elinde şekilleniyor. Pencereler, kalem işleri, orijinal detaylara uygun olarak yapılıyor.


Osmanlı mimarisine uygun


Cami, Osmanlı mimarisinde yapılıyor. 3 kapılı ve kesme taşlardan yapılacak caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki tane minaresi olacak. Minarelerin çevresinde de daha küçük kubbeler yer alacak. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alacak. Esenler’e değer katacak olan taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir şekilde tasarlanacak. Caminin mimari projesini, Mimar Ahmet Tanyolaç çizdi ve Mühendisliğini ise Kadir Fındıklıoğlu üstlendi.


Hayırsever yapıyor


Bir hayırsever tarafından, Esenler Belediyesi ile Bahçelievler Hak Vakfı’nın ortaklaşa yapacağı caminin yapımında kullanılan taş malzemeyle maliyet 2 katına çıkıyor. İsmini vermek istemeyen hayırsever vatandaş, taş cami ile caminin kıyamete kadar ibadete açık kalacağını, bunun da hem Esenlerliler hem de İstanbullular için hayırlı olmasını temenni ediyor.


Esenler Belediyesi


Geri Dön