23 / 04 / 2024

Eskişehir Hamamyolu projesinin detayları belli oldu!

Eskişehir Hamamyolu projesinin detayları belli oldu!

Hamamyolu ihalesini alan firma internet sitesinden proje ayrıntılarını açıkladı. Projeye göre Hamamyolu bir teras mantığıyla düzenlenirken, ortasından Akar Deresi’ni temsilen ince bir su akacak.



Eskişehir’in nefes aldığı en merkezi yaya akslarından biri olan Hamamyolu Caddesi’nin yeniden düzenlenmesi uzun süredir Eskişehir gündeminde tartışılıyor. Projeyle ilgili henüz Odunpazarı Belediyesi’nden hiçbir açıklama yapılmazken, proje hazırlama ihalesini alan Yazgan Mimarlık internet sitesinden proje ile ilgili görseller ve detaylar yayınladı. Kent gündeminde uzun süredir merak edilen Hamamyolu Caddesi projesi ile ilgili Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt mayıs ayı başından mecliste yaptığı açıklamada proje ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, eylül ayı gibi başlanmasının planlandığını, henüz projeyi gösteremeyeceklerini söylemişti. 


PROJE BEDELİ 159 BİN 250 LİRA

Odunpazarı Belediyesi, Hamamyolu Kentsel Tasarım Projesi için 25 Mayıs 2016’da ihale gerçekleştirdi. İhaleyi tek geçerli teklif veren firma olan Yazgan Tasarım Mimarlık şirketi kazandı. Sadece projenin tasarımı için yapılan ihale sonunda belediye ile firma arasında 159 bin 250 liralık sözleşme imzalandı. Firma, “Urban deck” adını verdiği projeyi internet sitesi ve sosyal medya hesabı üzerinden açıkladı.


PROJENİN ADI “URBAN DECK”

Firmanın web sitesinde yer alan bilgilere göre projenin adının “Hamamyolu Urban Deck” olduğu belirtildi. “Urban deck” tabirinin, İngilizcede mimari anlamda teras veya sundurma benzeri alanlar için kullanılan bir tabir olduğu belirtiliyor. Örneğin bahçeli teraslar için “urban deck garden” veya açık alanlı veya bahçeli çatı katları için “urban deck roof” tabirleri kullanılıyor. 


AHŞAP MALZEMELER KULLANILACAK

Proje ile ilgili söz konusu firmanın web sitesinde şu ifadeler yer alıyor: “Yazgan Tasarım Mimarlık, Eskişehir’in merkezinde bulunan Odunpazarı ilçesinin tarihi Hamamyolu caddesinin tüm alanının projesini gerçekleştirecek. “Urban Deck” adı verilen proje ile birlikte, bölgede mevcut olan ve dükkânları barındıran pasajların canlandırılması hedefleniyor. Sadece yaya sirkülasyonuna açık olan Hamamyolu caddesinde, tasarım elemanları olarak, ahşap malzemeden zemin ve peyzaj mobilyaları, bitkisel elemanlar ve su öğelerinin kullanılması ile birlikte bir ‘yeşil yaya aksı’ planlanıyor. Söz konusu ‘yeşil yaya aksı’, Odunpazarı’ndan Porsuk Nehri’ne doğru uzanan modern ve hareketli buluşma alanları yaratıyor.”


ÜST VE ALT GEÇİTLER 

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Sadece x ve y aksında değil, z aksında da şekillenmekte olan üç boyutlu topografik planı ile tasarlanan bu kentsel platform, ziyaretçilerin, sadece yatayda değil; üst geçitleri, alt geçitleri, rampaları ve zemin altı bahçeleri ile düşeyde de hareket etmelerini sağlayarak, kent dokusuna farklı bir bakış açısıyla deneyim kazanmalarını sağlıyor.


Hamamyolu Urban Deck, belirli temalara dayanan 9 ana bölümden oluşuyor. Esin kaynaklarını bulundukları tarihi doku ve sosyal bağlamdan alan bu bölümler sırasıyla, Alaaddin Parkı (zon 1), Cam Sergi Alanı (zon 2), Güvercin Alanı (zon 3), Kafe-Oturma Alanı (zon 4), Ziya Paşa Caddesi Üst Geçiti (zon 5), Çocuk Oyun ve Sergi Alanı (zon 6), Oturma Alanı (zon 7), Buhar Havuzu Alanı (zon 8) ve Sarmaşık Altı Geçiş Alanı (zon 9) olarak ziyaretçilerle buluşuyor. Bütün bölümler birbirlerine, daha önce bu bölgede bulunan Akar Deresinin devamı niteliğinde olan, sürekli ince bir su elemanı ile bağlanıyor.” 


YAPIM İHALESİ HENÜZ YAPILMADI

Projenin tasarım ihalesi tamalanırken, yapım ihalesi henüz yapılmadı. Belediye Başkanı Kazım Kurt, daha önce projeye eylül ayı gibi başlanmasını planladıklarını söylemişti. Projenin nasıl tepkiler alacağı ve yapım ihalesinin ne zaman yapılacağı merak konusu. 


‘SÜREKLİ İNCE SU ELEMANI’

Hamamyolu Caddesi’nde uygulanacak proje ile yıllar önce caddeden geçen ama kapatılan Akar Deresi’nin de yeniden açılması ve caddenin yeniden bir dereye kavuşması isteniyordu. Hazırlanan proje görselleri ve açıklamalara göre, projede sembolik bir Akar deresi oluşturulacağı görülüyor. Proje açıklamasında da, “Bütün bölümler birbirlerine, daha önce bu bölgede bulunan Akar Deresinin devamı niteliğinde olan, sürekli ince bir su elemanı ile bağlanıyor” ifadesi yer aldı.


2 Eylül Gazetesi


Geri Dön