24 / 04 / 2024

Eskişehir'de afet riskli binaların dönüşümü sürüyor!

Eskişehir'de afet riskli binaların dönüşümü sürüyor!

Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamza Yıldız, merkezde yer alan mahallelerde yapılacak dönüşüm için Büyükşehir Belediyesine talebi üzerine yetki devri yapıldığını ve hizmet alımları için 2 milyon lira kaynak sağlandığını bildirdi....



Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, 6306 sayılı yasa kapsamında afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.


Eskişehir'de Bakanlar Kurulu kararıyla Tepebaşı ilçesi Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar ve Mamure mahalleleri ile Odunpazarı ilçesi Deliklitaş ve Kurtuluş mahalleleri sınırları içerisinde bulunan 56,4 hektar alan ile Gündoğdu Mahallesi'nde 27 hektarlık alanın riskli ilan edildiğini hatırlatan Yıldız, şunları ifade etti:


"Bu alanlarda yaklaşık olarak toplam bina sayısı bin 980, yaklaşık nüfus ise 15 bin 125'dir. Merkezde yer alan mahallelerde yapılacak dönüşüm için Büyükşehir Belediyesine talebi üzerine yetki devri yapılmış ve hizmet alımları için 2 milyon lira kaynak sağlanmıştır. Riskli bina başvuruları ise ilan edilen riskli alanlar dışında yer almakta olup kentimizin her mahallesinden başvurular gelmektedir. Bu durum afet riskli binaların dönüşümüyle ilgili bir bilincin toplumda oluştuğunu, riskli binaları dönüştürülmesinin Eskişehir'de benimsendiğini göstermektedir. Kasım 2013 sonu itibariyle parsel bazında bireysel riskli bina başvurusu 252 olup binin üzerinde bağımsız bölüm riskli olarak belirlenmiştir. Kanundan faydalanan 2 bin 561 kişi bulunmaktadır."


Yıldız, gerekli süreçler tamamlanarak yıkılan bina sayısının 78 olduğunu ve toplam 60 kişiye kira yardımında bulunulduğunu bildirdi.


2013 yılı içinde 100 bin lira kira yardımı yapıldığını belirten Yıldız, "Ayrıca kira yardımından faydalanmayıp, bankalardan bu amaçla kullanılan krediler için faiz destekleri devam etmektedir. Bunların yanında afet riski altındaki alanları dönüştürülmesi amacında kullanılmak üzere 770 hektarlık alan rezerv alan ilan edilmiştir" ifadelerini kullandı. 


Haberciniz


Geri Dön