27 / 04 / 2024

Esnaf teşkilatı, AVM Yasası’nın çıkartılması için gün sayıyor!

Esnaf teşkilatı, AVM Yasası’nın çıkartılması için gün sayıyor!

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Ankar a'da konunun taraflarının katılımı ile bir zirve yapıldığını belirterek, " Bu kanun seçimlerden önce çıkacak diye bir beklentim var " dedi




Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın kamuoyunda 'AVM Yasası' olarak bilinen Perakende Ticaretini Düzenleyen Yasa'yı bu yıl çıkaracağını açıklaması, esnafı sevindirdi.  İzmir  Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, yasa taslağı için çalışmaların hızlandığını belirterek, iki hafta önce Ankara'da konunun taraflarının katılımı ile bir zirve yapıldığını söyledi. Mutlu, hazırladıkları görüş ve önerileri de hükümete ve siyasi partilere ilettiklerini belirtti. Yasa taslağında alışveriş merkezlerinin kuruluşuna stratejik bir komisyonun izin vereceğinin belirtildiğini dile getiren Mutlu, "Yasa çıktıktan sonra bu kurulun bir an önce oluşturularak faaliyete geçmesini istiyoruz" dedi.


Detaylar incelendi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan yasa taslağını ilgili odaların desteğini alarak akademik olarak detaylı incelemeye tabi tuttuklarını belirten Mutlu, "İzmir esnaf teşkilatının düşüncesi ve görüşlerini belirledik. Taslakta olmayan önerilerimizi de dile getirdik. Siyasi partilere, milletvekillerimize, Türkiye'deki tüm esnaf teşkilatlarına ulaştırdık. Bu çalışma konusunda dönüşler de olduk. Bu kanun seçimlerden önce çıkacak diye bir beklentim var" diye konuştu. Üzerinde durdukları en önemli konunun eşit rekabet olduğunu dile getiren Mutlu, Gümrük Birliği'ne girmiş, AB'ye üyelik görüşmeleri yapan bir ülke olarak yabancı mağazaların Türkiye gelmesine karşı olamayacaklarını dile getirdi. Mutlu, "Biz orada nasıl bir işyeri açıyorsak, onlar da burada açacak. Ancak bir esnaf, sanatkar nasıl bir işyeri açarken kurallara bağlıysa, bir büyük mağaza da açılırken kurallara uymalı. Taslağa göre stratejik bir komisyon kurulacak. Bu komisyon nerede AVM, mağaza açılacağına karar verecek. Bu kuralları koyarken trafik, nüfus, kentin gelişimi dikkate alınacak. Alınan malların paralarının ne zaman ödeneceğinden açılış-kapanış saatlerine kadar her şey taslakta var" dedi. 


İESOB'un önerileri

- Kanunun uygulanmasında meslek ve üst meslek kuruluşlarına yetki verilmeli

- Toptan satış ve tedarik şirketi tanımı yapılmalı

- Stratejik ticari plan komisyonunda ilgili meslek kuruluşları yer almalı

- Hipermarketler üreticiden prim veya bedel talep edemesin

- Büyük marketler pazar ve resmi tatil günü kapalı olmalı


"Tercih edilirsem devam ederim"

İzmir Mardinliler Federasyonu (İMAF), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu'yu ağırladı. Mutlu, birliğe bağlı odaların seçimi ile ilgili olarak, "Şu an başkanı olduğum birlikte görevinin başında olan tüm arkadaşlarım benim mesai arkadaşlarımdır. Yarışa katılan adayların hepsine de eşit mesafede olduğumu söylemeliyim. Yeni dönemde, oda başkanlığına seçilen arkadaşlar, tekrar beni tercih ederlerse aynı şevkle mesaimize devam ederiz" dedi. İMAF'da düzenlenen toplantıya İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, İzmir Büfeciler ve Kantinciler Odası Başkanı Selahattin Aslan da katıldı.


Yeni Asır


Geri Dön