26 / 04 / 2024

Esnaftan kira ve fatura desteği talebi!

Esnaftan kira ve fatura desteği talebi!

Pandemide normalleşme için atılan adımlarla yasaksız geçirilen ilk haftada da esnaf sevinemedi. Esnaf, vergi muafiyeti desteğini olumlu bulsa da ayakta kalabilmek için kira, elektrik, su gibi fatura borçları için de destek bekliyor.



Pandemide normalleşme için atılan adımlarla yasaksız geçirilen ilk haftada da esnaf sevinemedi. Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; öellikle restoran ve kafelerde yüzde 50 kapasite koşuluna uymaya çalışan esnaf, salgında üçüncü bir dalga ile tekrar kapanmaktan endişe duyuyor. 

Yabancı turist gelmeden İstanbul’da gerçek bir hareketlenme yaşanmayacağına dikkat çeken esnaf, vergi muafiyeti desteğini olumlu bulsa da ayakta kalabilmek için kira, elektrik, su gibi fatura borçları konularında da destek talep ediyor. 

Esnaftan kira ve fatura desteği talebi!

Eski dönemlerde büyük kalabalıkların oluştuğu Kapalıçarşı’da eskiye göre çok az insan var. Esnaf, “Doluyken de çok iş olmuyor zaten, insanların alım gücü düştü, alışveriş yapan yok. İnsanlar yasaklardan bunaldığı için hafta sonu sokakları da pasajları da dolduruyor ama kimse alışveriş yapmıyor. Bizim bütün ümidimiz ve ekmeğimiz turistlerdedir, turistler gelmeye başlamadıkça biz iş yapamayız” diye konuşuyor. Büyükşehirlerde 750 TL olarak açıklanan kira desteğine ilişkin de konuşan Eminönü esnafı, “İstanbul’daki dükkân kiralarından haberiniz var mı” sorusunu soruyor.

Restoran ve kafe işletmecileri, gelir vergisi muafiyetini olumlu karşılasa da çok büyük bir etkisi olmayacağını, kira desteği gibi bu muafiyetin de esnafa büyük katkılarda bulunmayacağını dile getiriyor. Esnafın asıl indirim beklediği vergi dilimi ise “stopaj”. Zaten alıp sattıkları her ürüne ÖTV ve KDV ödediklerini aktaran esnaf, bunun üstüne bir de stopaj vergisi ödemenin büyük bir maliyet olduğuna dikkat çekiyor. 

Vergide yeni dönemin ayrıntıları!

İstanbul Mahmutpaşa'da esnafların kira tepkisi!


Geri Dön