18 / 04 / 2024

Etba'ya kentsel dönüşüm!

Etba'ya kentsel dönüşüm!

Bursa'da Meydan gazetesi köşe yazarı Muharrem Karabulut bugün ki köşe yazısında ' Etba'ya kentsel dönüşüm ' başlığını ele alıyor. İşte Muharrem Karabulut 'un köşe yazısı;



Bursa'nın kaderine terk edilmiş görüntüsü veren yerleşim alanlarından olan Yıldırım'da yenileşme çalışmaları hız kazandı. Yıldırım Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarına ilave olarak  TOKİ  bu bölge için önemli bir prestij merkezi olacak Şirinevler Projesi hazırlamaya başladı. Bu kapsamda, Otosansit ve çevresindeki araziler değerlendirilecek. 


Bursa halkı, Otosansit ve çevresindeki arazilerle ilgili pek çok proje için heyecanlandı geçmişte. Önce buraya adliye yapılmak istendi. Bir takım kişilerin girişimleri neticesinde bölgedeki adliye planı iptal ettirildi. Sonra burası Sağlık Kompleksi için değerlendirilmek istendi. Yine bir takım kişilerin itirazları sonucunda bu projeden vazgeçildi. Sonra burasının Stadyum olması gündeme geldi. Yine bir takım kişilerin girişimleriyle bu işte başlamadan bitirildi. 


Anlaşılan o ki, Şirinevler ile ilgili olarak gündeme hangi proje gelirse gelsin, hemen bir takım hesap kitap peşinde koşanlar, muhalif kanatları harekete geçiriyor. Yapılmak istenilen projenin kazan imlan, kayıpları, zararları hesap edilmeden, "burada bu iş olmaz" mantığı ile hareket ediliyor. 

Aynı bu kişiler, sonra yine halkın karşısına çıkıp ovadaki kaçak yapılaşmanın önlenemediğini öne sürüp, iş ve yatırım yapmak için proje üretenlerin bu sorunlarını çözmesini istiyorlar. Ortada, çözümü mümkün olmayan bir çifte standart uygulama söz konusu. Aynı kişiler bir yandan karşı çıktıkları yapılanmayı eleştirirken, bir yandan da çözüm odaklı üretilen projelere muhalif olarak aslında kendi kendilerine zarar veriyorlar. Bursa'ya zarar veriyorlar. Bu yüzden de Bursa'nın belli bölgelerindeki gelişim ve değişim engelleniyor. Halkımızda bu konularda muhalif kanatlara bazen bilerek veya bilmeyerek destek oluyor. Bazı medya destek oluyor. Sonrasında gelinen nokta, günler geçiyor, aylar geçiyor, yıllar geçiyor. Yıldırım'ın makus talihini yenmesine yönelik geliştirilen projeler engel çıkarıldığı için raflarda tozlanıyor. 


Gelelim, Yıldırım için uygulanması istenilen yeni projelere. Etba'nın şehir dışına çıkarılması ve Nilüfer Badırga Deri Organize Sanayi Bölgesine taşınması için çalışmalar başlatıldı. Bu konuda, Bursa Ticaret Borsası ile Büyükşehir Belediyesi arasında görüş birliğine varıldı. Etba'nın sahibi olan Ticaret Borsası, yeni tesisleri yapacak. Sonra, Yıldırım Hacivat Mahallesi'ndeki tesisler yıkılacak. Elde edilecek olan arsaya, modern bir planlama ile ticaret merkezi, konutlar yapılacak. Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı bu konuda gerekli çalışma ve projelendirmeyi tamamlamak üzere olduklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da sadece konutların kentsel dönüşüme tabi tutulmaması, sanayinin de kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunun altını çizerek, şehir merkezinde ve yaşam alanları içinde kalan Etba'nın bu proje ile kentsel dönüşüme ve sanayi dönüşümüne tabi tutulacağını ifade etti. Yıldırım Etba'da kesilen hayvanların derileri, Badırga Sanayisine taşmıyor. Birde buradaki nakliye ve tüketilen akaryakıtı da hesaplarsak, bu değişimin ekonomiye de katkısı olacak. Bursa'da hep konutlarla ilgili kentsel dönüşüm plan ve projelerinden söz ediliyor. Bence, şehir merkezinde kalan sanayinin de mevcut sanayi yatırım ve binalarının da kentsel dönüşüme ihtiyacı var. 


Bursa'da Meydan


Geri Dön