25 / 04 / 2024

Etimesgut hastane istiyor!

Etimesgut hastane istiyor!

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Etimesgut'un 10 yıl içinde Çankaya ve Keçiören'le yarışır hale geleceğini söyledi. Etimesgut'un bir zamanlar 'taşra' olarak anıldığını hatırlatan Demirel, "Artık taşra değil metropolüz" dedi.



Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel Etimesgut'un 2 yıl içinde en kalabalık ilk üç ilçe arasına gireceğini, 10 yıl içinde ise Çankaya ve Keçiören'le yarışır hale geleceğini söyledi. Etimesgut'un bir zamanlar 'taşra' olarak anıldığını hatırlatan Demirel, "Bu ifade beni çok üzerdi. Artık taşra değil metropolüz" dedi. Demirel, Etimesgut'un kültür ve sanat şehri olacağını söyledi. 


2014 nüfus sayımına göre Ankara'nın nüfusu en hızlı artan ilçesi Etimesgut. 30 Mart seçimlerinden sonra ilçenin yüzölçümü ise neredeyse iki kat arttı. 


Böyle olunca Etimesgut Belediyesi'nin hizmet alanları da katlandı. 501 bin kişiye en iyi hizmeti götürmek için fazla mesai yaptıklarını belirten Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Ankara'nın taşrası olarak anılan Etimesgut'un artık dev bir metropol haline geldiğini, 1-2 yıl içinde Mamak ve Yenimahalle'yi de geçerek nüfus yoğunluğunda ilk 3'ün içine gireceklerini söyledi. Demirel'in iddiası, 10 yıl içinde Çankaya ve Keçiören'i de yakalayacakları yönünde. 


Demirel'le ilçedeki gelişimi, Etimesgut'un çözüm bekleyen sorunlarını, gelişen ilçenin ihtiyaçlarını ve Belediye Başkanı olarak nasıl bir Etimesgut hayal ettiğini konuştuk. 

Demirel, en acil ihtiyaçlarının hastane, en büyük hayalinin Etimesgut'u kültür ve sanat şehri yapmak, en büyük sıkıntısının ise ilçeye yeni katılan mahallelerde kendilerine ait tek bir metre alan bulunmaması olduğunu anlattı. 


- Etimesgut, 2014 nüfus sayımında nüfusu en hızlı yükselen ilçe oldu. Bu hızlı büyüme nasıl gerçekleşti? 

Tercih edilme oranımızın yüksek olduğunu gösteriyor. İlçe seçim müdürlüğünün rakamlarına göre Etimesgut'ta 351 bin seçmen olmuş. 501 bin nüfusumuz var. 30 Mart seçimlerinde 327 bin seçmen vardı. 10 ayda 25 bin yeni seçmen. 


Her yıl 40-45 bin nüfus artışı oluyor. Bu çok büyük bir rakam. Şimdi ilk 5'in içine girdik. 2 yıl içinde ilk 3'ün içine gireceğiz. Mamak'ı da. Yenimahalleyi de geçeceğiz. Çankaya, Keçiören, Etimesgut olacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde de Çankaya ve Keçiören'le başa baş gelebilme ihtimalimiz çok yüksek. Ankara'nın güneybatı koridorunda, gelişme aksı içinde olmamızın yanı sıra Etimesgut'ta son yıllarda yaptığımız çalışmalar ve verdiğimiz hizmetlerin de bunda etkisi var. Etimesgut taşra ilçe olarak anılırdı. Bu ifade beni üzerdi. 'Etimesgut'u bundan kurtaracağız' dedik. Şimdi artık insanların tercih ettiği bir kent. Artık taşra değiliz, Ankara'nın gelişen, büyüyen, çağdaş bir ilçesiyiz. Büyük bir metropolüz. Bu büyümenin getirdiği sıkıntılar da var. Bu şehrin önüne koyduğumuz bir vizyon var. Kültür ve sanat şehri yapacağız dedik, önümüzdeki 5 yıl Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, HT  Ankara  Haber Müdürü Zafer Çakmak'a projelerini anlattı. 


İSTASYON CADDESİ'NE İKİ ALTERNATİF MASADA 


- İstasyon Caddesi'nde trafik içinden çıkılmaz halde. Bu cadde Etimesgut'un yükünü taşımıyor. Bu problemi nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz? 

Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştük. 

Melih Bey de talimat verdi. Fen İşleri teknik heyetini gönderdi. Burada alternatif yol çalışması planını birlikte yaptık. 

Büyükşehir'de son hali veriliyor. İki tane çalışma var. Bir tanesi tren yoluyla İstasyon Caddesi arasındaki alanın kamulaştırılarak yolun genişletilmesi. 

Diğeri tren yolunun diğer tarafından, Etiler Mahallesi istikametinden alternatif yolun açılması.

Hangisi ekonomik ve rantabl görülürse hayata geçirilecek. Yakın zamanda başlayacağını tahmin ediyorum. Melih Gökçek'in de bölge halkına zaten sözü var. 

içinde ilçemizi yaşam kalitesinin çok daha yüksek olduğu, Avrupa standartlarında yeşil alana kavuşmuş bir konuma taşımak istiyoruz. Bütçemiz yeterli değil, kaynaklarımız yetersiz ama mevcut yetkilerimizle mevcut kaynaklarımızı en rantabl şekilde kullanıp her kuruşu hizmete çevirmeye çalışıyoruz. Bir çok merkezi son 4-5 yılda ilçeye kazandırdık. Etimesgut Belediyesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi'ni kurduk. Çok önem verdiğimiz etiSEM projesi ile 66 alanda binlerce kursiyere ulaştık. Özellikle ev hanımları hem meslek sahibi oluyorlar hem de ürettiklerini satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. 


BİR ETİMESGUT DAHA KATILDI 


- Sizin sorumluluk alanınıza yeni katılan mahallelerin büyük sorunları var. 

Başta kanalizasyon sorunu. Bunların çözümünde mesafe alabildiniz mi? 

Bize son Büyükşehir Yasası ile Etimesgut mücavir alanlarının tamamına yakın bir alan daha dahil oldu. 15 bin 500 hektar alanımız vardı. 

Askeri tesisler ve Şeker Fabrikası alanını çıkarttığımızda 12 bin hektarlık alanda hareket ediyorduk. 13 bin 600 hektar alan dahil oldu. 5 mahalle dahil oldu. Çok daha gelişmeye müsait bir alana sahip olduk. Turkuaz ve Yapracık'ta 10 bin konutun inşaatının tamamlandığı bir bölge de içlerinde. 

Yapracık  TOKİ  Konutlarında yapılaşma tamamlanmış, insanlar evlerine oturmuş ama yaşam alanları konusunda ciddi sıkıntılar var. Hem Yapracık hem Turkuaz konutlarında kanalizasyon sorunu var. Bu bölgelerdeki kanal, Ankara merkeze gelemiyor. Arıtma sistemiyle çözmeye uğraşıyorlar. Bu kanalizasyonun her iki bölgeden alınıp Eskişehir yolu güzergahı takip edilerek Malıköy-Temelli bölgesine taşınacak. Burada bir arıtma yapılıp, Ankara Çayı'na dahil edilip Sakarya'ya bağlantısının yapılması lazım. Ciddi bir maliyet gerektiriyor. ASKİ'nin bu konuda bir çalışması vardır, yoksa da olması gerekir. 


YENİMAHALLE DEVRETMEDİ YARGIYA TAŞIDIK 


- Belediye hizmet birimlerinin kurulması için kamulaştırma yapılması gündemde mi? 

Bu bölgede verdiğimiz sözler var. Parklar yaptık, Pazar ihalesi yapıldı. Sosyal donatının ihale hazırlığı tamamlandı. Bir de taban mülkiyet olması lazım, bu da yok. 

Bunu zorluyoruz. TOKİ işlerini tam yapmamış. Yenimahalle Belediyesi, yasa çıktıktan sonra 'burası bizden gidiyor' diye hizmet üretmemiş. 

Biz artık bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bize geçen bu alanlarda Yenimahalle Belediyesi adına tescilli olan gayrimenkullerin, arsaların hiçbiri bize verilmedi. Gerekli yazışmaları yaptık. Bu bölgeler bize geçti, belediye adına kayıtlı olan yerlerin de bize geçmesi lazım. 'Yasada böyle bir şey yok. Yasa gayrimenkulun devrinden söz etmiyor' diyorlar. Ben onlar adına tescilli alanlarda mı hizmet vereceğim. 

Bu konuda dava açtık. Mahkeme süreci devam ediyor. Mahkeme ne karar verecek bilmiyorum. Ama bölgede Etimesgut Belediyesi adına kaydedilmiş tek bir metre yerimiz yok. Biz sadece hizmet üretiyoruz. Ben iki katma çıkan bir hizmeti neyle yapacağım? 


ETİPARK'TA HAZİRAN'A KADAR GELİŞME OLABİLİR 


- AV M olarak yapılan, inşaatı durdurulan ve uzun süredir atıl bekleyen Etipark İş Merkezi'nde son durum ne? 

Sağlık Bakanlığı'na hastane için vermiştik, bakanlık vazgeçti, iki üniversitenin çalışması vardı. Birisi teklifinden vazgeçti, diğeri çalışmalarını sürdürüyor. Bize nasıl bir teklifle gelecek bilmiyoruz. Burayla ilgili Haziran'daki seçimlere kadar bir gelişme olma ihtimali yüksek. Olmazsa seçimden sonra ortaya çıkacak tabloya bakacağız. Ticaretle ilgili bir düşüncemiz olsa bugün hemen satarız. 

Önümüzdeki engel yok. Ama biz şehrin ortasında AVM olmasını istemiyoruz. Zaten zor durumda olan küçük esnafı perişan eder. Bir hastane olması Etimesgut için büyük kazanım olur. 


- Eski Şeker Fabrikası alanında yapılan Hızlı Tren vagon depolama alanı için itirazlarınız vardı ancak inşaatı hızlı sürüyor. Bu projeyi neden istemiyorsunuz? 

O arazi hızlı tren depolama alanı olarak inşa ediliyor. Sadece Etimesgut'un değil Ankara'nın en güzel yerlerinden biriydi. Dünya Ticaret Fuar Merkezi olacaktı, olmadı. Hızlı trene depolama alanı yapılıyor, istasyon da olmayacak. 

Etimesgut'un merkezinde böyle bir yapı doğru bir şey değil. Keşke bir üniversiteye tahsis etselerdi. Keşke hastane olsaydı. 

Sincan ve Etimesgut nüfusu 1 milyonu geçti. Bölgede büyük bir sağlık birimi yok. 

Etimesgut'un en önemli sorunu hastane. 

1930'lardan kalma hastaneyle Etimesgut halkı idare ediyor. Ben bu şehrin Belediye Başkanı olarak feryat ediyorum. Sağlık hizmeti konusunda ciddi sıkıntı var. 50-60 yatakla hizmet veriliyor. Bir an önce bir hastanenin inşa edilmesi gerekir. Nereye edilir bilmem ama süratle edilmesi lazım. 

Hızlı tren vagon depolama alanından artık geriye dönüş yok. iki yakamızı bir araya getirecek, içinden çevre yolunun geçtiği büyük bir üniversite ya da hastane kampüsü Etimesgut'a neler kazandırırdı? 

Marşandiz benzeri bir yapı oraya konuldu. 

Artık söyleyecek sözümüz yok. 


- Etimesgut Askeri Havaalanı, mania hattı dolayısıyla şehrin bazı noktalarında yapılaşmada sorunlara yol açıyor. Havaalanının taşınması gerektiği görüşüne katılıyor musunuz? 

Mania konusunda çok sıkıntı yaşadık, bunun bir kısmını aştık. Şimdi Etimesgut, Büyükşehir, Çankaya, Yenimahalle belediyeleri ve ATO birlikte çalışma yürütüyoruz. Mania ölçümlerini yapan uluslar arası bir şirketle anlaşma yapıldı. 

Ankara'da nerelerde ne kadar bir yüksekliğin olması gerektiğini içerecek bir rapor hazırlanacak. Askeri havaalanının kalkmasına gerek kalmadan belki sorun çözülecek. Bugün orası askeri havaalanıdır, yarın belki sivil havaalanı olacaktır. 

Hiçbir belediye başkanı bir havaalanının kapatılmasını istemez. Taşınması değil sorunun çözülmesi taraftarıyım.

 

- Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali'ne getirdiğiniz sanatçılara çok para ödüyor musunuz? 

Ankara Alışveriş Festivali'ne harcanan paranın belki de 20'de Tini bu festivale harcıyoruz ve 10 gün boyunca yapıyoruz. 

Turizmle, finansla ilgili hiçbir şey yok. 

İddia ediyorum bugün Ankara'nın değil Türkiye'nin en büyük festivalidir. 

Önümüzdeki festivalde de yine ünlü sanatçıları getireceğiz. 


- Engellilerle ilgili sözleriniz vardı, bir adım atıyor musunuz? 

Engelsiz Yaşam Merkezi'nin projesini hazırladık. Ankara'da bir benzeri yok. İhale hazırlıklarımız sürüyor.


Habertürk Ankara


Geri Dön